EVN не си дава лиценза, иска процедурата да спре

Задънена улица

"ЕVN България Електроснабдяване не приема да бъде упреквано за настоящата ситуация в сектора нито да носи вина за недостига на средства в НЕК. Дружеството не приема да бъде обвинявано и за евентуално бъдещо увеличение на цените на електроенергията с цел покриване на този дефицит", се казва в становище на компанията пред ДКЕВР.

"Трябва да се отбележи, че EVN България Електроснабдяване и останалите крайни снабдители бяха натоварени със задължението да изкупуват, произведена на тяхната лицензионна територия енергия от ВЕИ, за което да бъдат изцяло компенсиране от държавното дружество. Консолидирането на всички приходи и разходи в НЕК, като обществен доставчик, е механизмът, който държавата е избрала за реализация на тази своя политика по насърчаване на производството от ВЕИ", пише още в официалното писмо на дружеството.

"Ето защо считаме, че настоящата позиция на ДКЕВР да се дистанцира от проблема и да стовари цялата тежест и отговорност върху EVN България Електроснабдяване е неприемлива и непродуктивна. Сегашната криза в сектора може да бъде преодоляна единствено, ако ДКЕВР поеме отговорност за създаване на законосъобразен и справедлив механизъм за компенсиране, както препоръча и Световната банка в доклад от 27.5.2013 г.

Дружеството смята, че няма основания за да бъде отнета лицензията му за дейността краен снабдител и настоя пред ДКЕВР процедурата да бъде преустановена незабавно", заявиха още от компанията.