Продължават размириците в Украйна

Размириците в Източна Украйна продължиха и тази нощ се пренесоха в южната част на страната

В Харков проруски демонстранти замеряха с камъни и коктейли „Молотов“ местната администрация, откъдето бяха изгонени вчера, съобщи УНИАН, цитирана от БНР. Няколко души проникнаха в приемната, но милицията запази контрол върху сградата, твърди още агенцията. 

Данните за събитията в Донецк са противоречиви. Часове след съобщението, че местната централа на Службата за сигурност е освободена от завзелите я сепаратисти, вицепремиерът Виталий Ярема заяви, че все още се водят преговори за безкръвно напускане на сградата. 

Поне десет души са пострадали при сблъсъци в южния град Николаев. И тук данните са противоречиви: според украински информационни агенции до стълкновенията се стигнало при опит за окупация на областната администрация. Според други източници проруските демонстранти са били нападнати и разпръснати от националисти.

За да предотвратят подобен вариант проруските демонстранти в Одеса започнаха да издигат барикади около палатковия лагер, където се събират подписи за референдум в полза на руския език и децентрализация на Украйна.

Висш сътрудник на временния президент Олександър Турчинов заяви, че няма основания за въвеждане на извънредно положение. Предложението, внесено във Върховната рада, цели да подрони легитимността на предстоящите избори, заяви Андрей Сенченко. Въпреки това украинските власти засилиха органите на реда в Харковска, Донецка и Луганска област с подразделения на вътрешното министерство от други части на страната.

В телефонен разговор с украинския външен министър Андрей Дещица, руският първи дипломат Сергей Лавров предупреди властите в Киев да не използват насилие срещу демонстрантите. 

Руското външно министерство призова незабавно да бъдат прекратени всякакви военни приготовления в Украйна, които могат да предизвикат гражданска война.

Има информация, че в югоизточните райони на Украйна, включително в Донецк, се струпват подразделения на вътрешните войски и националната гвардия на Украйна с участие на бойци от незаконното въоръжено формирование "Десен сектор", се казва в съобщението. 

Като особено тревожно се отбелязва обстоятелството, че в операцията са включени около 150 американски специалисти от частната военна организация "Грейстоун", носещи униформи на бойци от подразделението "Сокол". Според руското външно министерство те имат за задача да потушат със сила протестите на жителите на югоизточните райони срещу политиката на сегашните киевски власти. 

Междувременно лидерът на Приднестровието Евгений Шевчук заяви, че бъдещето на непризнатата република е с Русия, а с Молдова тя трябва "цивилизовано" да се раздели, предаде ИТАР-ТАСС. 

В обръщение, направено на фона на рязко изострилата се ситуация в Украина, Шевчук каза: 

Нашата мечта е процъфтяващо, независимо Приднестровие, което е заедно с Русия. Предлагаме на молдовските политици да предприемат отговорни стъпки и юридически да оформят фактическото положение на нещата, т.е. да признаят Приднестровието. Може да се разделим по примера на Чехия и Словакия