Русия ще плати висока цена, ако дестабилизира Източна Украйна

Русия публично да се разграничи от действията на сепаратистите, саботьорите и провокаторите в Украйна

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери предупреди, че Русия ще плати висока цена, ако се опита да дестабилизира Източна Украйна. 

Според Белия дом, призивите за независимост и руски миротворци в Донбас не идват от местното население, заяви говорителят Джей Карни.

Има силни доказателства, които сочат, че част от демонстрантите са платени и не са местни жители. Тези хора нямат никакви законни правомощия да свикват референдум. Намеса на Русия в Източна Украйна - било открита или прикрита - ще доведе до много сериозна ескалация. Ние призоваваме президента Путин и неговото правителство да прекрати всички опити да дестабилизира Украйна и предупреждаваме срещу нова военна интервенция.

Междувременно в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, Кери е призовал Русия публично да се разграничи от действията на сепаратистите, саботьорите и провокаторите в Украйна. Двамата външни министри са обсъдили свикването на преки преговори през идните 10 дни между Украйна, Русия, Съединените щати и Европейския съюз за намаляване на напрежението.