EVN с нарушения в обществените поръчки

Непроведени или неоснователно проведени са пет обществени поръчки за 5,7 млн. лв.

Две от трите електроразпределителни дружества, опериращи у нас, са извършили редица нарушения на Закона за обществените поръчки, става ясно от отчет за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за първото тримесечие на 2014 г.

Обект на проверките са били Енерго-Про и EVN България. Оказва се, че EVN са уличени в 69 нарушения по различни членове на Закона за обществените поръчки, предаде standartnews.com. Инспекторите на АДФИ са разгледали общо 12 обществени поръчки на EVN на обща стойност 65 млн. лв. Непроведени или неоснователно проведени са пет обществени поръчки на обща стойност 5,7 млн. лв. Въпреки това от АДФИ не установяват вреди за обществото във връзка с тези нарушения. Проверката на финансовите инспектори е обхванала и пет обществени поръчки на Енерго-Про за общо 6,8 млн. лв. Неоснователно проведени или изобщо непроведени са три обществени поръчки за общо 5,5 млн. лв. И тук АДФИ не констатира наличието на вреди.

Докладът на АДФИ отразява работата по общо 128 инспекции. Общите установени вреди в резултат на проверките възлизат на близо 5 млн. лв. Главният виновник за тази сума е "Напоителни системи", чиито нарушения при провеждането на обществени поръчки са довели до вреди в размер на 4,1 млн. лв. Стойността на непроведените или неоснователно проведените обществени поръчки по всички приключили инспекции на АДФИ е 32,6 млн. лв.