Спор за приемствеността на Мюфтийството отлага делото за имотите в Пловдив?

Заседанието на Окръжен съд започва в 10 часа

Точно в 10 часа Пловдивският окръжен съд ще разгледа делото, образувано по искане на "Мюсюлманско изповедание" срещу Община Пловдив. Претенциите са за собствеността върху 4 имота в града - Чифте баня, турските гробища, паркинга на съда и парцел с къщи при Водната палата.

По делото е постъпила молба от адвокат Руев, пълномощник на "Мюсюлманско изповедание", с която се иска настоящото дело да бъде спряно заради важен спор.

В Софийски градски съд е разгледано фирмено дело, с което Изповеданието е признато за правоприемник на редица мюсюлмански вероизповедни общини, включително и някогашната Пловдивска мюсюлманска вероизповедна община. Срещу това решение е подадена жалба от Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание и е образувано дело.

Това е и причината адвокат Руев да поиска делото да бъде спряно, докато не бъде разрешен спора относно правоприемството на дружеството. Съдът ще се произнесе по молбата днес в открито съдебно заседание, след като изслуша и становището на ответника Община Пловдив.

На първото дело на 7 февруари адвокатът на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев призова двама от четирима свидетели. Останалите не се явиха поради здравословни причини. Свидетелите Сюлейман Шекиб Сали и Рашид Яшар Асан разказаха по собствени спомени къде са се намирали част от имотите, за които Главното мюфтийство претендира.

По време на заседанието бе изслушано и вещото лице. То разказа, че е констатирало разлики в плановете на исканите имотите през годините назад и представените планове на същите към този момент.

След заседанието адвокат Руев заяви, че мюфтийството няма други доказателства освен свидетелски показания, чрез които да удостоверят собствеността на претендираните земи.

Стотици протестираха в деня на делото. Футболни запалянковци заформиха меле пред Джумая джамия. Към сградата полетяха камъни. Сблъсъци и ранени имаше и до Чифте баня.