Първанов прогнозира предсрочен парламентарен вот наесен

Според лидера на АБВ българите трябва да гласуват масово, предизвикани от скандалите около Пеевски

Предсрочен парламентарен вот наесен прогнозира на пресконференция в Кърджали Георги Първанов, президент на България /2002-2012/ и лидер на гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ). Според него този парламент няма живот.

„Един парламент, който не е в състояние да събере кворум, какво остава да произведе разумни и работещи, необходимите за обществото ни, закони. Този парламент е обречен и няма смисъл тази агония да продължава, това трябва да бъде ясно на избирателите. На изборите за Европейски парламент трябва да отидем с ясното съзнание, че наесен ще имаме избори за национален парламент“, заяви Първанов. Той коментира, че това блокиране на Народното събрание връзва ръцете и на правителството и е част от една тежка криза в институциите и в отношенията между институциите. И даде пример със скандала около формирането на ЦИК, като го определи като безпрецедентен в цялата история на прехода, посочват от пресцентъра на АБВ.

На журналистически въпрос: Може ли да бъде сформирано в рамките на настоящия парламент ново мнозинство, Първанов коментира, че всичко е възможно, но това само би удължило агонията на Народното събрание. 

По повод номинациите на Делян Пеевски за евродепутатската листа на ДПС, Първанов заяви, че ситуацията провокира българското обществено мнение и ще предизвика дебати относно образа на България в ЕП. Все по-очевидно става, че Пеевски се превръща в емблемата на настоящото управление. „Всичко, което се случва в основни направления, е свързано с личността и името на този успял младеж. Мисля, че това трябва да накара българските граждани да гласуват масово. За да се сложи край на този задкулисен модел на управление, българинът трябва да участва в изборите не само защото евродепутатите са важни, но и защото това е единствения начин да се сложи край на този порочен модел на управление. Пеевски не е просто казус, това е диагноза на българската политика“, коментира Първанов.

Що се отнася до социологическите сондажи за нагласите на избирателите към политическите формации за евровота, лидерът на АБВ  каза, че социологията не го интересува. Той обаче смята, че трябва да се носи отговорност, „защото не може чак толкова да се лъже“. „Целите на АБВ са да спечели изборите, защото аз не се задоволявам с морални победи“, каза президентът. И посочи, че големите разлики между агенциите в изнасяните проценти говорят за различна тарифа при отделните агенции. „Ще видим кой прав, кой крив на 25 май“, каза Първанов.