Новата визия на София може да остане само на хартия

Част от идеите предвиждат коренна промяна на ключови места в центъра

Конкурсът за нова визия на центъра на столицата, който приключи в края на януари, може да претърпи пълен провал, а проектите да останат само "рисунки". Такова опасение изрази пред "Сега" главният архитект на София Петър Диков.

Авангардните предложения бяха подложени на остри критики както от специалисти, така и от жителите на града. В момента някои от участниците обжалват класираните проекти пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Предполагам, че комисията ще реши в наша полза, но след това може да се обжалва и в съда, което означава, че отиваме към още една година протакане", обясни Диков.

За проектиране са отпуснати близо 1 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие". Ако общината не успее да ги усвои до края на годината, това означава да ги плати сама. "Нали можете да си представите кога общината ще извади толкова пари само за проектиране?", риторично попита главният архитект на София.

Още преди да са ясни победителите, много хора обвиниха Столичната община за цялата процедура по провеждане на конкурса и липсата на единна визия. Сагата се задълбочи особено след като станаха ясни избраните проекти, някои от които предвиждат коренна промяна на ключови места в центъра на София.

Например за т.нар. трета зона се предвижда по бул. "Цар Освободител" да се махнат жълтите павета. Проектът на "Никонсулт" предлага тунел пред царския дворец, който да пренасочи автомобилния трафик под сегашния булевард, но за тази цел е предвидено да се махат и павета.

В зона първа проектът, който спечели, предвижда коритото на Перловската река да бъде запълнено с вода. Залага се преместване на север на велоалеята по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Пространството пред стадиона пък трябва да бъде обособено като площад на спорта с пилони със знамена.

Втората зона включва улиците "Граф Игнатиев" и "Шишман", както и площадите "Славейков" и "Гарибалди". В него се залага движението на трамваите по ул. "Граф Игнатиев" да бъде намалено и да се движат само мотриси тип "совалка" с 10 км в час по една линия. Предвижда се и преустройство на книжния пазар.

Четвъртата зона включва градинката при "Кристал", площадът пред парламента, пространството около храм-паметника "Александър Невски", ул. "Московска" и др. Под площада пред Народното събрание се предвижда изграждането на подземен паркинг. Зад сградата на парламента се предлага повече зеленина, а на плочките около "Александър Невски" да бъдат изписани имената на знаменити личности.