Партиите се споразумяха за състава на СИК в Стара Загора

Ще се гласува в 206 секции плюс 4 допълнителни

На проведените днес консултации представителите на парламентарно представените партии и коалиции от партии и партиите и коалициите, които имат избрани с тяхната листа членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени - Политическа партия „ГЕРБ”, „Коалиция за България”, ПП „ДПС”, ПП „Атака”, „Синята коалиция” и ПП „НДСВ”, постигнаха споразумение относно разпределението за състава и ръководството на секционните избирателни комисии, както и за създаване на подвижна СИК на територията на Община Стара Загора.

При запазване на съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК и изцяло въз основа на утвърдената от комисията методика, те следва да представят:

- Политическа партия „ГЕРБ”- общ брой представители за СИК – 673, от които 206 – за секционно ръководство /69 за председатели; 68 за зам.-председатели и 69 за секретари/ и 467 – за членове на СИК.

- „Коалиция за България”- общ брой представители за СИК – 594, от които 206 - за секционно ръководство / 69 за председатели; 69 за зам.-председатели и 68 за  секретари / и 388-  за членове на СИК.

- Политическа партия „ДПС”- общ брой представители за СИК – 258, от които 126 – за секционно ръководство /председатели- 42; зам.-председатели - 42  и секретари – 42 / и 132 бр.- членове на СИК.

- Политическа партия „Атака”- общ брой представители за СИК – 165, от които 80 – за секционно ръководство /26 за председатели; 27 за зам.-председатели  и 27 за  секретари / и 85 – за членове на СИК.

- „Синята коалиция”- общ брой представители за СИК – 35, без представители в секционното ръководство и 35 – за членове на СИК.

– Политическа партия „НДСВ”- общ брой представители за СИК – 35 бр., без представители в секционното ръководство и 35 – за членове на СИК.

При определяне на състава и ръководствата на СИК в рамките на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите, представени в РИК - партия „ГЕРБ", „Коалиция за България", партия „Движение за права и свободи" и партия „Атака", а именно:

39,83% за партия „ГЕРБ"

35,17% за „Коалиция за България"

15,25% за партия „Движение за права и свободи"

9,75% за партия „Атака"

Партиите и коалициите, които имат избрани с тяхната листа членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени  имат право на не повече от по 2% от членовете на СИК на територията на съответната община. Секционната избирателна комисия се състои от председател, зам. председател, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

На днешните консултации политическите сили дадоха съгласието си за формиране на подвижна СИК. За целта е необходимо повече от 10 избирателя с трайни увреждания да подадат заявления в срок до 04.05.2014 г. До 10.00 ч. на 17 април 2014 г., политическите партии трябва да представят предложенията си за исканите промени и списъци за определяне на съставите на СИК.

На официалния сайт на общината са публикувани списъците с адресите на местата за гласуване и с адресите на местата на обявяване на списъците.

На изборите за български членове на Европейския парламент, които ще се проведат на 25 май 2014 година, на територията на Община Стара Загора ще се гласува в 206 избирателни секции, като 4 от тях са допълнителни – в болници, диспансери, места за лишаване от свобода и подвижна избирателна кутия.

Работната група с председател секретарят на Общината Цена Велкова утвърди 159 СИК /секционни избирателни комисии/ със състав от 9 /девет/ членове и 47 СИК /секционни избирателни комисии/ със състав от 7 /седем/ членове.