Подаряват смартфон срещу идея за проект

Младите хора се хвърлят на транспорт, рециклиране, туризъм, културно наследство

До 25 май е срокът за участие в конкурса "Да създаваме ЗЕДНО европейски проекти", съобщиха от Областен информационен център – Пловдив.

Имахме страхове, че инициативата няма да намери отзвук. Но сбъркахме. Общо 385 младежи от Пловдив са присъствали на информационните ни събития до този момент, посочи управителят на ОИЦ - Пловдив Велизар Петров.

Конкурсът ще е на два етапа – регионален и национален. За регионалния кръг проектните предложения се събират до 25 май. Победителят в него ще получи електронен четец и правото да участва в конкурса на национално ниво, където пък голямата награда е смартфон.

Но всъщност най-голямата награда е опитът, който младежите ще натрупат, посочи той.

Право на участие имат ученици, студенти или безработни младежи от 17 до 21 години, поясниха от Областния информационен център. Кандидатите трябва да подадат предложение с идея за подобряване качеството на живот в областта, в която живее. Проектите могат да бъдат в контекст на всяка една от седемте оперативни програми, които ще действат в страната през следващите седем години. Приема се само по едно предложение и само по електронен път. Формулярите за участие могат да бъдат изтеглени от рубриката "Конкурс за младежки проект" на портала www.eufunds.bg, които се подават на електронния адрес на Областния информационен център.

До този момент все още нямаме приети предложения, все още е само младежки ентусиазъм, посочи Петров. Представяйки програмите, ние се опитваме да насочим младите хора към по-подходящи за тях. В Пловдив обаче получихме и запитване от момче, което иска да пише проект за транспортната инфраструктура.

От СОУ "Христо Проданов" в Карлово пък младежи развили идеята за внедряване на германски опит при рециклиране на отпадъците. Друго интересно продложение е за проект, акцентиращ върху историческото наследство на Карлово, развитието на туристическите маршрути и екопътеките.

Много са и предложенията за организиране на национални панаири на художествените занаяти, както и студентски фестивали на художественото творчество.

Всички те обаче все още са само идеи, които трябва да се реализират в проекти. Дано младежите не се откажат, защото времето напредва, коментира Петров.

В рамките на конкурса не се предвижда финансиране на проектите. По-скоро той е за мотивация на младите хора, за да видят, че нищо не е толкова сложно. Но ще се постараем да намерим начин всеки един спечелен проект да бъде реализиран чрез партньорство, поясни той.