Park Place Energy ще търси газ край Добрич

Компанията е получила разрешение за проучване на един от най-перспективните блокове

Американската компания Park Place Energy ще търси природен газ в едно от най-перспективните находища в България. На 1 април дружеството е подписало договор с Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за проучване на блока "1-11 Вранино", близо до Добрич. Това съобщи Businessweek, като цитира съобщение на компанията. Информацията беше разпространена и от други медии, макар че засега фирмата не е включена в регистъра на разрешенията, който се поддържа от МИЕ. Справка в Търговския регистър показва, че в средата на март базираната в Невада компания е регистрирала клон в България, който се представлява от президента й Скот Ларсън, пише capital.bg.
Голям потенциал
Компанията ще проучва площ от 397.42 кв. км за срок от пет години с опция за допълнително удължаване на разрешението за още пет години, съобщи SeeNews. В случай че регистрира търговско откритие, Park Place Energy ще има право да получи концесия за срок до 35 години. В момента дружеството подготвя цялостен и годишен работни проекти, които трябва да бъдат одобрени от правителството. Предвижда се да бъдат направени пет нови сондажа.
Блокът всъщност е проучван между 60-те и 80-те години на миналия век. През 2000 г. проучванията бяха подновени, вече от частно дружество. Тогавашният титуляр на разрешението - американската CBM Energy Limited, проведе сеизмичните изследвания и направи един сондаж през 2005 г. Според специалисти в блока има потенциал за добив на над 7 млрд. куб.м метан от въглищни пластове (виж карето), което е значителен ресурс за страната.
През 2008 г. CBM Energy Limited подаде искане за регистриране на търговско откритие, което е необходимо за получаване на концесия. Фирмата обаче получи отказ от Министерството на околната среда (по това време начело с Джевдет Чакъров), като специалисти твърдят, че причините са били абсолютно формални. Това на практика блокира дейността й и тя реши да се оттегли от страната.
Съдебни битки
Впоследствие беше открита нова процедура за издаване на разрешение, която беше спечелена от Park Place Energy през 2010 г. Решението беше обжалвано от другия кандидат - "Овергаз", което блокира проекта за няколко години. През юни 2013 г. тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата, но "Овергаз" така и не подаде нова пред петчленка в определения за това двуседмичен срок. Според неофициална информация двете дружества са се договорили и възражението е било оттеглено. Това се потвърждава и от съобщението на Park Place Energy месец по-късно, според което компанията е постигнала споразумение, с което на практика се прекратява процедурата по обжалването. Като част от договорката дружеството е закупило данни и проучвания, свързани с блока. През август Park Place Energy увеличи капитала си с 1.1 млн. долара, като според съобщението целта е да се финансира въпросното споразумение, както и да се осигури междинен оборотен капитал. Компанията очаква да започне проучвания още през тази година.