Депутати спасяват Странджа от обезлюдяване

Обмислят създаване на уникален бранд

“Една от възможностите за потенциала на развитието е да се мисли конкретно за региона „Странджа-Сакар”. Нормативната база на ЕС е на ниво, което може да предложи по-фокусирано финансиране за даден регион, а не това да се извършва само на ниво „община”. Докато все още нямаме одобрено Споразумение за партньорство, което очертава рамката за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове в България през периода до 2020 г., имаме шансовете да променим нещата в региона на Странджа.

Това ще е възможно, ако в следващите няколко месеца се създаде документ-стратегия, чрез които всички заинтересовани страни да постигнат консенсус и да очертаят най-важните предложения и стъпки за бъдещото развитие. Ние се учим от грешките си по отношение на предишния програмен период и сега всичко е във наши ръце. Науката за регионалното развитие не предлага готова формула, а чрез поредица от стъпки ще се стигне до добри резултати”. Това заяви народният представител и водач на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев по време на участието си в кръгла масата в Бургас под мотото "Предизвикателства и потенциал за развитието на Странджа и Сакар”. Тя беше организирана от бургаските депутати от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Снежина Маджарова и Семир Абу Мелих. В кръглата маса взеха участие кметовете Димитър Германов (Приморско), Георги Лапчев (Царево), Илиян Янчев (Малко Търново), Атанас Желязков (Ахтопол), Петър Киров (Елхово), Николина Дамбулова, зам.-кмет на община Средец и зам.-кметът на община Бургас Атанаска Николова, представители на различни неправителствени организации.
Ивелина Василева сподели, че целта на срещата е да се идентифицират проблемите, да се обсъдят възможностите и перспективите за развитие на един от най-красивите региони в страната. „Наличието на ясна концепция как да вървим напред в опазването и развитието на Странджа-Сакар е първият ключов момент. С нея ще бъдат преодолени поетапно проблеми като обезлюдяването на района, безконтролното изсичане на гори, липсата на устройствени планове. Всичко това, в условията на позитивизъм и конструктивни идеи”. Бургаският депутат представи презентация, чрез която детайлно бяха описани възможностите за разгръщане на потенциала на Странджа-Сакар, както и шансовете, които се дават чрез подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР). Той е разгърнат „отдолу-нагоре”, позволява взимането на решения за развитието максимално близо до населението и заинтересованите страни, както и насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и стимулиране на икономическото развитие.
Тома Белев, председател на УС на Асоциация на парковете в България, коментира, че вижда решение на част от проблемите в обединение на общините, капацитет за развитие на човешкия фактор, както и формиране на кадри. „Една от основните цели трябва да бъде запазване броя на население, независимо по какъв начин, а под-целите са качествено здравеопазване, образование, както и добрата връзка с интернет. Трябва да се насочим към качествената заетост, да създаваме в Странджа, защото износът не е решение, а бизнесът, който се създава на място”, заяви той по време на дискусията.
По думите на кмета на Приморско, Димитър Германов, е необходима концепция за развитието на целия регион, за да не се работи „на парче”, както и наличие на ОУП за всички общини, съобразени със законодателството. Кметът на Елхово посочи като основен проблем „липсата на стратегически документи за целия регион, както и липсата на капацитет в по-малките общини”.
„Ако не се вземат мерки в следващите няколко години, ще стигнем до пълно обезлюдяване на района на Странджа. Трябва да не оставяме нещата наполовина, държавата да помага, а не да пречи, защото няма време. Сериозен е и проблемът с избиването на животни след наличието на болест, от което най-големи потърпевши са жителите на населените места в община Малко Търново”, заяви кметът на Малко Търново Илиян Янчев.
Присъстващите се обединиха около необходимостта от ясна концепция с участието на всички заинтересовани страни, мотивацията на човешкия фактор, подкрепа на административния капацитет, създаването на бранд „Странджа”, по-добро взаимодействие местна и централна власт, както и решаване на проблемите, свързани ловните и горски стопанства, инфраструктурата, социалната и образователната сфера.