Кметът на Несебър, съпругата и майка му си прехвърляли фирми непрекъснато

Официално доходите на семейството на Николай Димитров за 10 години са 140 000 лева

Разминаванията между доходите на кмета на Несебър Николай Димитров и стойността на придобитото от него имущество са драстични. Това обяви шефът на държавната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

"Съпругата на кмета на Несебър притежава много фирми, ние вземаме предвид и тях. Доходите на семейството на кмета за 10 години са 140 000 лева, на месец това означава малко под 1000 лева на месец. При главния архитект сумата е 425 000 лева за 10 години или около 4000 лева на месец", уточни Георгиев и допълни – става дума за данни от декларации, подавани от членовете на семействата на двамата.

Според него, в същото време разликата между закупеното имущество и при кмета и при главния архитект е милиони. Той даде пример с имот на кмета – сграда в квартал „Черно море” с площ 506 квадратни метра. Правото на строеж, получено от Николай Димитров е дарено на майка му от него и вече бившата му съпруга месец преди да се разведат. След това майката на кмета дарява обратно същия имот на сина си. Причината е очевидно този имот да не се дели в разпадащото се семейство, предположи шефа на комисията.

Пламен Георгиев продължи с цифрите - инвестицията в имота, направена в рамките на две години е 286 000 лева, при нетен доход за 10 години от 140 000 лева. Това е по пазарни оценки, дори кметът да представи фактури, те ще бъдат проверени и не може да има реални плащания при такава разлика, категоричен бе Георгиев. Той допълни, че сега пазарната стойност на същия имот е над половин милион лева.

"Има друг имот в местността „Кокалу” с инвестиция от 204 000 лева по пазарна оценка. Нива в село Равда е закупена от кмета заедно с брат си и една фирма за 3000 лева, а настоящата пазарна цена на този имот в момента е 125 000 лева, посочи още шефът на комисията. Много интересна е и историята на кметските автомобили, които са от луксозната марка „Мерцедес”, каза за btv Пламен Георгиев.

Той съобщи, че фирма „Бисер” ООД, която е собственик на автопарка на кмета, е фирма на Николай Димитров, прехвърлена на неговата майка и по- късно продадена от майката обратно на кмета. През 2008 година Николай Димитров пък дарява дяловете на същата фирма на новата си съпруга и детето си от нея.

"Тази фирма купува първия „Мерцедес”, без да отчете разход за придобиването на колата. Сумата на покупката е 76 000 лева. Друг „Мерцедес” закупен за 46 000 евро през 2012 година и отново фирмата собственик няма разходи за покупката. Просто автомобилите се регистрират като собственост на фирмата, без да е ясно откъде и кой е дал парите", допълни Георгиев.