Рецепти за Великден - 2 част

Посрещнете празника с усмивка и богата трапеза

След рецепти за Великден - 1 част ви предлагаме още няколко изпитани от опитни кулинари предложения. Вижте ги:

Агнешка плешка във фолио

Необходими продукти

500 г агнешки дреболии, 1 бр. агнешка плешка, 3 връзки зелен лук, 1 ч.ч. ориз, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, 1 връзка магданоз, 150 мл олио, 125 г масло

Начин на приготвяне

Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеления лук, добавя се ориза и дреболиите, сол, налива се 2 ч.ч. бульон. След като набъбне ориза се прибавят подправките. Измитата агнешка плешка, с отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец. Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер. Налива се 300 мл от бульона и се покрива с фолио. Пече се на 180 С за около 3 часа.

Козунак и козуначни кифлички

Необходими продукти

5 бр. Яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. олио, 1 пакетче прясна мая - 25 г, 14 сл. Захар, 1/4 ч.л. сол, 1 бр. лимон (настъргана), 280 г локум, 1/2 ч.ч. дребно смлени орехи, 1 с.л. какао, 1/2 ч.ч. стафиди, захар за поръсване, брашно - колкото поеме (малко над 1 кг)

Начин на приготвяне

В купа слагаме маята с малко сол и захар и заливаме с 1/2 ч.ч. затоплено мляко. Разбъркваме и добавяме брашно - да се получи гъста кашичка. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса. През това време нарязваме локума на лентички и настъргваме кората на лимона.

В купа слагаме 3 бр. яйца и 2 бр. белтъци (двата жълтъка отделяме в чашка за намазване на козунаците). Разбиваме, добавяме захарта, млякото, кората на лимона, олиото и накрая втасалата мая. Добавяме малко по малко брашно като непрекъснато разбъркваме. Изваждаме сместа на плот и продължаваме с месенето като добавяме брашно. Аз, блъскам, (удрям в плота) тестото най-малко 100 пъти - това го знам от баба ми. По този начин влиза въздух и тестото става по-добро. Месим, докато се появят мехурчета по повърхността. Слагаме тестото в купа, завиваме с кърпа и оставяме да втаса (да се надигне и удвои размера си). Втасалото тесто изваждаме на намасления обилно плот и разделяме на 3 части. Всяка една разделяме на още 3 и с маслени ръце (козуначено тесто не се точи) раздърпваме за да се получи лентичка. В едната слагаме локум, в другата стафиди, а в третата орехите, смесени с какаото и няколко капки мляко. Лентите заплитаме на плитка, поставяме в кексова тавичка, намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар. Оформените козунаци оставяме на топло - отново да удвоят размера си. Поставяме в леко загрята фурна. Печем на 150-170С.

* По същата рецепта приготвям и козуначени кифлички, но в тях слагам само локум. За кифличките също разделям цялото тесто на 3 части. Всяка една раздърпвам с ръце върху обилно намаслен плот и с намаслени ръце. Когато тестото е добре омесено и втасало е лесно за обработка. От всеки кръг изрязвам с много остър нож по 9 триъгълничета. Слагам парченца локум в широката част и навивам.

Питка Венец

Необходими продукти

1 кг брашно, 2 бр. яйца, 4 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 кубче мая (24 г), 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 2-3 с.л. масло, 1 бр. жълтък за намазване

Начин на приготвяне

Замесва се тесто. Остава се 1 час да втасва да удвои обема си. След като е втасало се размесва отново и се разделя на 3 еднакви топки и една по малка, а се отделя и една с големината на топче за пинг-понг за изрязване на украса. От по-малката топка се прави малък фитил, който се навива на охлюв и се поставя в средата на намазана с масло или олио тава. От останалите три топки отново се правят фитили и се сплитат на плитка. Фитилите се получават като се намажат ръцете с масло и се стиска и тегли леко тестото. Сплетената плитка се завива на венец и се прикриват краищата. Оставя се да втаса. След това се намазва с разбития жълтък. Там където се събират двата края на плитката се украсява с цветя от тесто.

Предварително отделеното малко топче се размесва с още брашно за да стане твърдо тесто. Разточва се топчето на тънка кора и от нея се изрязват цветя или фигурки. Питката се поръсва по желание със сусам или мак. Хубаво е да се пече в по-дълбока тава с диаметър не по-голям от 30 см. за да може да стане висока и да не се пука. Пече се на 200 С до готовност.

Източник: receptite.com