Ще обсъждат проекта „Общество на граждани и поети”

Заключителната пресконференция на проектa ще се проведе на 23 април от 11.30 часа в зала 2 на Община Стара Загора.

Проектът на Клуб „Отворено общество”- Стара Загора бе одобрен в края на лятото на 2013 година и получи от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по

Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство безвъзмездна финансова помощ в размер на 18 724 евро. Цялостната реализация на проекта „Общество на граждани и поети” беше насочена към активизиране на гражданите на Стара Загора и обединяването на местната общност. Включването, участието и благоприятната комуникационна среда, бяха базисните инструменти, осигурили в продължение на 9 месеца успеха на застъпническата кампания.

23- годишното бездомничество на Музей „Литературна СЗ” е не само една нерадостна история, а въпрос, свързан с емблемата на града и символа на старозагорския духовен генезис.

Събуждането на местното самосъзнание и основателната гордост на старозагорци като наследници на безценно литературно богатство и консолидирането им около идеята за намиране и предоставяне на подходяща база за възстановяване на Литературния музей е основният проектен капитал и цел на „Общество на граждани и поети”.

Гражданската инициатива за решаването на въпрос, отлаган и „забравян” от местните власти близо четвърт век допринесе за постигането на един от приоритетите на Програмата за подкрепа на НПО и за осъществяване на нейната основна цел - укрепване на развитието на гражданското общество.