Яжте смело яйца! Полезни са за сърцето, фигурата и кръвното

Жълтъкът предпазва от рахит и остеопороза

Консумацията на яйца е полезна за кръвното, сърцето и поддържането на стройна фигура, според последните данни от проучвания. Благодарение на промените в храната, която се дава на домашните птици, яйцата днес са по-хранителни и здравословни от произвежданите преди 30 години. Те съдържат около 20% по-малко мазнини, 13% по-малко калории и 10% по-малко холестерол. Яйчният жълтък ни осигурява 13 основни хранителни вещества. Съвременните яйца съдържат и 70% повече витамин D и двойно повече селен. Витамин D е полезен за костите, тъй като има роля за усвояването на калций и предотвратяването на заболяването, като остеопороза и рахит.
Ето и няколко по-конкретни факти за ползите от консумацията на яйца:
1. За поддържане на фигурата и контролиране на апетита. Хапването на едно яйце сутрин помага за регулиране на апетита през деня. Установи се, че консумиращите яйца на закуска показват по-малко признаци на глад, отколкото наблягащите на зърнени храни. Смята се, че яйчните протеини са по-ефикасни за запазване чувството на ситост, отколкото съдържащите се в пшеницата. Това спомага и отслабването.
2. Повишават ли яйцата холестерола?
Според анализ на 30 научни проучвания яйцата нямат клинично значимо влияние върху нивата на холестерола. В едно от тях учените установяват, че консумацията на две яйца на ден в продължение на две седмици не води до повишаване нивата на холестерола.
3. Яйцата са полезни за кръвното и сърцето. Яйцата съдържат полезни съставки за здравето на сърцето. Изследване, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition, откри, че яйцата помагат за поддържане на здравословни нива на кръвно налягане, казва Хелън Бонд от Британската диетична асоциация. Особено полезен е жълтъкът. Той съдържа две важни аминокиселини - триптофан и тирозин. Учени изчислиха и че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от ябълката. Трябва да се има предвид, че пърженето или варенето на яйцата обаче намалява нивата на антиоксиданти на около половина.