Избрани Новини
Яжте смело яйца! Полезни са за сърцето, фигурата и кръвното
18-04-2014, 13:19
Автор:BurgasUtre.bg
Още по Темата:15 невероятни техники за боядисване на великденски яйца
Инспектори от Агенцията по храните проверяват агнешкото, яйцата и козунака в магазините (снимки)
Перфектно! Полезни трикове (снимки)
Полезните и вредни храни за по-дълга младост
Смрадликата подмладява и лекува 99 болести
Жълтъкът предпазва от рахит и остеопороза
Консумацията на яйца е полезна за кръвното, сърцето и поддържането на стройна фигура, според последните данни от проучвания. Благодарение на промените в храната, която се дава на домашните птици, яйцата днес са по-хранителни и здравословни от произвежданите преди 30 години. Те съдържат около 20% по-малко мазнини, 13% по-малко калории и 10% по-малко холестерол. Яйчният жълтък ни осигурява 13 основни хранителни вещества. Съвременните яйца съдържат и 70% повече витамин D и двойно повече селен. Витамин D е полезен за костите, тъй като има роля за усвояването на калций и предотвратяването на заболяването, като остеопороза и рахит.
Ето и няколко по-конкретни факти за ползите от консумацията на яйца:
1. За поддържане на фигурата и контролиране на апетита. Хапването на едно яйце сутрин помага за регулиране на апетита през деня. Установи се, че консумиращите яйца на закуска показват по-малко признаци на глад, отколкото наблягащите на зърнени храни. Смята се, че яйчните протеини са по-ефикасни за запазване чувството на ситост, отколкото съдържащите се в пшеницата. Това спомага и отслабването.
2. Повишават ли яйцата холестерола?
Според анализ на 30 научни проучвания яйцата нямат клинично значимо влияние върху нивата на холестерола. В едно от тях учените установяват, че консумацията на две яйца на ден в продължение на две седмици не води до повишаване нивата на холестерола.
3. Яйцата са полезни за кръвното и сърцето. Яйцата съдържат полезни съставки за здравето на сърцето. Изследване, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition, откри, че яйцата помагат за поддържане на здравословни нива на кръвно налягане, казва Хелън Бонд от Британската диетична асоциация. Особено полезен е жълтъкът. Той съдържа две важни аминокиселини - триптофан и тирозин. Учени изчислиха и че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от ябълката. Трябва да се има предвид, че пърженето или варенето на яйцата обаче намалява нивата на антиоксиданти на около половина.
Топ Новини