Запорът върху имотите на несебърския кмет бил заради счетоводни грешки?

Елементарни грешки във воденето на счетоводството са причина за наложения запор върху имотите на несебърския кмет Николай Димитров. Това твърдят хора от обкръжението на градоначалника. Според тях нямало никакво разминаване в доходите и средствата, които са инвестирани в движимо и недвижимо имущество. Проблемът бил, че поради незнание или пропуск Николай Димитров и съпругата му не са посочили като разходи парите, които са плащали за жилища и други недвижимости. Абсолютно същото било положението и с главния архитект на Несебър Валентин Димов. Запознати смятат, че запорите ще паднат в съда на секундата.
Скандалът около запорите избухна миналата седмица, след като стана ясно, че движимо и недвижимо имущество на градоначалника на стойност близо 2 млн лв е запорирано от бургаския съд по искане на комисията „Кушлев”. Магистратите са наложили възбрани върху 12 имота, собственост на Николай Димитров и запори на 10 банкови сметки и движими вещи. С тях е обезпечено имущество на обща стойност 1 924 411,86 лв. Съдебното обезпечение е факт от 31 март тази година. На същата дата друг състав на Окръжен съд – Бургас е допуснал обезпечение на бъдещ иск и срещу главния архитект на община Несебър Валентин Димов. Магистратите са постановили възбрани върху 11 имота на архитекта, наложени са запори и на 14 банкови сметки и движими вещи на обща стойност 1 111 784,20 лв. В пет месечен срок Комисията „Кушлев” трябва да внесе срещу тях мотивирани искания за образуване на граждански производства по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Проверката срещу Димитров и Димов започна през декември 2012 г. след като гръмна аферата „Дюнигейт”. Срещу двамата бяха повдигнати обвинения по чл. 282, ал. 2 от НК във връзка с ал. 1 за злоупотреба със служебно положение с цел лична изгода. Прокуратурата внесе преди една година искане двамата да бъдат отстранени от длъжност, но съдът прецени, че това не се налага.
В хода на разследването са възникнали съмнения, че доходите и имуществото на несебърския кмет Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов Димов не съответстват на придобитото от тях имущество. Двамата със сигурност се готвят да обжалват наложените им запори. Част от запорираните имоти не се водят на двамата, а на членове на семействата им, казаха запознати. До момента в съда не са внесени нови искания за отстраняване от длъжност на кмета и архитекта.