Общинският съвет ще обсъжда днес изменение в Наредбата за преместваемите обекти

Съветниците ще решават и дали село Черно море ще стане квартал на Бургас

Общинският съвет в Бургас ще заседава днес, първия официален работен ден от седмицата. Заседанието започва от 09.00 ч. в залата на Общинския съвет в Културния дом на нефтохимика. При неизчерпване на дневния ред заседанието ще продължи на следващия ден - 23 април.

В проекта на дневния ред на общинската сесия са заложени 51 точки, от които 12 са за предоставяне на финансова помощ, входирани от зам.-кмета по социалните дейности и здравеопазването, д-р Лорис Мануелян. Има и предложение за отпускане на по 2000 лв. на 15 двойки с репродуктивни проблеми за финансово подпомагане на процедури ин витро. Първата докладна е от кмета на общината Димитър Николов за приемане на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015 - 2017 г.

Общинските съветници от ГЕРБ предлагат изменение в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас, с което да отпадне промяна, приета по-рано от общинските съветници. Става въпрос за текста, според който едно лице има право да получи разрешение за поставяне за не повече от един преместваем обект върху имотите общинска собственост, с изключение на обектите за търговия с обектите по чл.2, ал.3, т.2, елементите на градското обзавеждане, обектите разположени в територии отдадени на концесия от общината. Обектите по чл.2, ал.3, т.2 от Наредбата са тези, в които се предлагат печатни произведения, тютюневи изделия и дребно пакетирани стоки. Именно тази докладна предизвика провеждането на протест, тъй като според представители на дребния и среден бизнес с тази поправка ще се даде възможност на големи търговци да закупуват всеки един обект.

Село Черно море иска да стане квартал на Бургас. Селото е разположено на 6 км. от града. Предложението е внесено в Общинския съвет от кмета на населеното място, Любомир Събев. Ще се разгледат и основните месечни заплати на кметовете на кметства в община Бургас, съобщава "Фокус". Съветниците ще решават дали община Бургас да участва в учредяването на юридическо лице с нестопанска цел Сдружение „Доброволци за сигурен и защитен Бургас”, осъществяващо доброволна дейност в обществена полза.