Вертикалните градини и "зеленото" бъдеще на Тайланд

"Зелени градове" - темата на Международния ден на земята тази година

„Зелени градове” – това е темата на Денят на Земята тази година.

С разрастващата се урбанизация, следваща хода на разрастване на световното население, зелените територии в многонаселените държави са все по-малко по-малко самостоятелни пространства и все повече – зелени кътчета в градската среда.

Да направим градовете си по-зелени – в успешното реализиране на тази мисия може да се крие бъдещето на човечеството. В преносен, но и в буквален смисъл – заради простичкото взаимодействие между растенията и кислорода, което ни вдъхва живот.

Търсейки място за зеленото в града, мегаполисите все повече се придържат към решението, което им е помогнало да се справят със свръхнаселението – разширяване на пространството в посока... нагоре.

Вертикалното земеделие е все по-атрактивно за големите градове и техните жители. То се сгушва в бетонното им гнездо под формата на покривни градини, високи паркове и висящи растения по продължението на сградите. Най-големият му двигател е въображението.

В това отношение Тайланд е няколко гърди напред пред много икономически силни държави. Столицата Банкок е мека на вертикалната зеленина. По случай Международния ден на Земята фотографът Барбара Уолтън е направила впечатляващи снимки на жилищни сгради и градините на живущите там хора по външните им площи.

Сред фотографиите можем да видим балкон, който е преобразуван в зелен кът, снабден със соларни панели и перки за генериране на алтернативна енергия, както и вертикална градина от увивното растение Thunbergia laurifolia или „Син тромпет”, перла в националната медицина.

По този начин тайландските граждани отговарят на необходимостта от създаването на едно устойчиво „зелено” бъдеще, подкрепяйки едновременно с това и усилията на правителството на страната за преминаване към използването на алтернативни източници на енергия.

Фотографиите можете да разгледате в нашата галерия.