КЗК поряза ЕСО

Антимонополният регулатор отмени решение по обществена поръчка на изпълнителния директор Шишман Чаушев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила като незаконосъобразно решение по обществена поръчка на изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Шишман Чаушев, става ясно от съобщение на сайта на антимонополния регулатор.

Обществената поръчка е с предмет "Осигуряване на самолетни билети за превоз на пътници и багаж при служебни пътувания на служители на ЕСО ЕАД".

Операторът е наложил ненужни според КЗК ограничения за участниците, изисквайки от тях да имат права за издаване на билети най-малко от националния авиопревозвач "България ЕР" АД. Според Комисията обаче един туроператор не би трябвало да се нуждае от оторизация от конкретна авиокомпания, за да осигури самолетни билети за съответните полети.

"В този смисъл, обстоятелството дали издателят на билетите е участникът в процедурата, или те са закупени от трето, оторизирано за тази дейност от авиокомпанията лице, не следва да окаже влияние върху изпълнението на поръчката", се казва в съобщението на антимонополния орган.

Заключението е, че изискването по процедурата противоречи на основните принципи на Закона за обществените поръчки (ЗОП) за гарантиране провеждането на процедурите за обществени поръчки при свободна и честна конкуренция и равнопоставеност на всички участници.