КЗК поряза и "Булгартрансгаз"

Енергийният оператор е в нарушение по обществена поръчка на предприятието си в село Чирен

Комисията за защита на конкурецията е отменила като незаконосъобразно решение на изпълнителния директор на оператора на газ "Булгартрансгаз" ЕАД Кирил Темелков, става ясно от съобщение на сайта на антимонополния регулатор.

Дружеството е в нарушение по обществена поръчка за подмяна на тръби и закрит цикъл ГМК на "ПХГ" Чирен, подземното газохранилище на оператора във Врачанско.

Процедурата за класиране на участниците и избор на изпълнител за обществената поръчка е открита от възложителя на 1 август 2012 г. КЗК е направила проверка за нарушения по жалба, подадена от ДЗЗД "Обединение Минпроект - ИДА".

Проучването на регулатора е установило, че е класираните на първо и второ място участници - Обединение "Прима" и "Монтажи Ко" ЕООД са представили оферти, които не отговарят на изискванията на възложителя.

Участниците в Обединението - "Прима билд" ООД и "Прима билд лимитед" ООД не са представили списък на договорите за услуги, изпълнени през последните три години до датата на подаване на офертата, за изработени инвестиционни проекти за аналогични обекти.

Класираният на второ място кандидат "Монтажи Ко" ЕООД е представил сертификат за въведена система за контрол на качеството ИСО 9001 – 2008, в обхвата на който липсва строителство, поради което офертата му също не отговаря на изискванията, поставени в документацията за участие.

"В случая е налице неизпълнение на предварително поставени от възложителя изисквания в документацията от плик № 1 на офертите, поради което оценителната комисия следва да посочи вида на липсващите документи и даде срок на участниците да ги представят", заключва Комисията.

Оттам връщат процедурата от етап проверка на допустимост на документите в Плик № 1 при спазване на мотивите в решението.

"Булгантрансгаз" ЕАД е дружество за пренос и съхранение на природен газ, дъщерно на "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ). Седалището му е в София, а на българския пазар оперира чрез предприятия в още шест населени места. Според информацията на официалния сайт на комбинирания оператор в момента тече процедура по сертифицирането му като независим оператор.