Започва имунизационна седмица срещу морбили

От днес до 30 май се провежда имунизационна седмица срещу морбили под егидата на Световната здравна организация

Мотото на инициативата е "Ваксинирай за здравословно бъдеще". 

Тази година у нас все още няма регистрирани случаи на заболяване, съобщи за БТА проф. Мира Кожухарова от Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на 21-ви век смъртните случаи от морбили по света са намалели с близо 78 на сто.

Морбилите са вид лека шарка, която не е опасна, освен ако става дума за бременни жени, както и ако заразата е станала през първите 3 месеца от бременността. Причината - заразен вирус, пренасян чрез вдишване на въздух, който съдържа заразени водни капки или чрез слюнка.

Симптомите продължават 3-4 дни с появата на червеникав обрив. Лимфните жлези могат да се подуят и да станат болезнени, а няколко дни преди да се появи обривът по кожата, можете да почувствате слаб дискомфорт и да вдигнете температура. Необходимо е бременните да избягват контакт с лица, болни от морбили, през първите 3 месеца от бременността.

Препоръчваното лечение от експерти е ваксиниранe в детска възраст. Възрастният или детето трябва да останат на легло и да пият чай от кората на върба, която съдържа аналгетик, подобен на аспирина. Препоръчва се стимулиране на имунната система с прием на Прополис.