"Дъщеря ми получи усложнения след ваксина...не можеше да ходи!"

Ako ваксините действат, защо тогава неваксинираните деца представляват опасност за ваксинираните?

„Дъщеря ми получи много усложнения след ваксина, не само висока температура, отпадналост, повръщане, но тя повече от седмица не можеше да ходи – ставаше и падаше на земята, при условие че е едно много будно и жизнено дете.”
Това заяви Мариана Йорданова – социален педагог, създател на Национален форум „Моето дете” в репортаж на еТВ.

Според Мариана има много връстници на дъщеря й, които са останали в инвалидни колички и дори смъртни случаи.

Момичето, родено през 1989 г., получава усложнения след поставяне на жива ваксина срещу полиомиелит. Тя се използва у нас 10 години след забраната и в Европейски съюз, а през 2007 г. е заменена с инактивирана.

Майката не отрича ползата от ваксините, но иска родителят да има право на информиран избор – дали да постави дадена ваксина или не. Така смятат и много други майки в нейния форум „Моето дете”. Тя задава въпрос, на който до този момент лекарите не са дали смислен отговор: „След като ваксините работят, защо тогава неваксинираните деца представляват опасност за ваксинираните?”

На противоположното мнение е д-р Марио Янакиев – педиатър. Според него всяка една лекарска манипулация, преглед, изписване на лекарства крие някакъв риск, но трябва да се прецени кой риск е по-малък. Също и че ваксините, които сега се прилагат, вече са по-пречистени и рискът за страничен ефект е много по-малък.

Д-р Янакиев счита, че благодарение на ваксините сме забравили за болести като туберкулоза, коклюш и полиомиелит.

Оказва се обаче, че това не е вярно, тъй като и в момента България е на едно от челните места в Европа по заболеваемост от туберкулоза, въпреки доста високото имунизационно покритие от 97% и няколкото реимунизации. Случаите на коклюш също не са малко и обезпокоителното е, че се среща предимно в детските градини, където всички деца са ваксинирани. Наред с това, здравните власти издирват 5 емигрантски деца, пребиваващи у нас, в чиито фекални проби е изолиран ваксинален полиомиелитен щам, тоест дължащ се на живата полио ваксина, която все още се използва в някои страни. Той е също толкова опасен и заразен, колкото и дивите полиомиелитни вируси.

Докторът твърди още, че „има единични случаи в Америка, които се смята, че има дете проявено аутизъм от една ваксина срещу морбили, паротит и заушка, но то не е доказано, въпреки че твърдят някои медии.”

Вероятно д-р Янакиев има предвид ваксината срещу морбили, паротит, рубеола, защото паротит и заушка е едно и също.

В Америка по данни към 5 март 2014 г. са установени 13964 случая на пострадали от ваксини и 1132 смъртни случаи. Изплатени са близо 3 милиарда долара обезщетения*. Затова буди недоумение твърдението на лекаря, че в САЩ има няколко недоказани случаи на пострадали от ваксина.

В тази връзка Мариана коментира, че след като има доказани случаи и на сериозни странични ефекти, трябва да се мисли и за това, а не да се гледат само интересите и печалбата на фармацевтичните компании.

Д-р Марио споделя, че би казал на майките, желаещи да откажат ваксини на децата си, че това не е личен избор, а социален. И задава въпроса какво е виновно неговото дете, ако попадне в колектив с неимунизирано и болно дете. Но неваксинираните деца не са болни по презумция, както и ваксинираните не са здрави по подразбиране.

Според изследвания на немски изследователи от 2011 г., ваксинираните деца страдат 5 пъти по-често от различни хронични заболявания като астма, сенна хрема и невродермит.