"Ал Джазира" с филм за българските протести (видео)

Следствие на отровното наследство от комунистическите години?

Катарската телевизия "Ал Джазира" излъчи филм за българските протести.

Медията е изратила в страната ни журналиста Глен Елис, за да разследва многократните сигнали за корупция по високите етажи, както и причината продължилите с месеци демонстрации.

Материалът на Елис е представен с думите: „От повече от година насам България модерна държава-членка на ЕС се бори със своята противоречива история и се разкъсва по кой път да поеме. Но какво се крие зад тези дивизии и може ли те някога да се помирят? Дали са наистина, както много българи изглежда смятат, следствие на отровното наследство от комунистическите години?“

В самото видео пратеникът на "Ал Джазира" споделя мнението си, че Комисията за разсекретяване на досиетата на бившите агенти на ДС е показала шокиращи разкрития.

„Този орган разкри, че много от тези, които са се издигали в годините след края на Студената война, споделят общо минало – преди са имали своите роли като шпиони и информатори за твърдолинейния диктатор от съветската епоха Тодор Живков. Сред бившите сътрудници има премиери, президенти, епископи, бизнесмени и топ журналисти“, казва Глен Елис.