1 млн. българки са били бити и малтретирани

Издевателствата у дома ескалират най-много по празниците

1 000 000 българки са били бити и малтретирани в детството си. Това показва проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). Резултатите от изследването са въз основа на 42 000 интервюта, проведени през 2012 г. с жени на възраст между 18 и 74 години от всички 28 страни членки на ЕС. Интервютата са взети на база социо-демографски характеристики за всяка страна или средно по 1500 жени от всяка държава членка са участвали в изследването.

Българинът налага, унижава и насилва жената, любовницата, приятелката и дори майка си като в Средните векове. Всяка четвърта жена у нас, или 23%,  е била жертва на физическо или сексуално насилие от страна на партньора си. В немалко случаи едното е придружено от другото. 14 на сто също са преживели такъв тип насилие, но извършителят не е бил техен партньор. Данните съобщи Геновева Тишева - управител на Фондация „Български център за джендър изследвания” и председател на Сдружение „Алианс за защита срещу домашното насилие”, пише в. „Монитор”.

Издевателствата у дома ескалират най-много по празниците, обясни Елена Трифонова от фондацията.

Независимо, че у нас всяка четвърта яде пердах вкъщи или е малтретирана, няма къде да отиде, ако положението стане твърде критично. Кризисните центрове за жени жертви на домашно насилие в България се броят на пръсти.

Такива към момента от тези, се управляват от организациите от Алианса за защита срещу домашното насилие  има само в Силистра, Варна, Бургас, Плевен и Перник. Очаква се скоро в Димитровград също да бъде създаден подслон за жертви на домашно насилие.