Слънчев бряг излиза най-евтино на британците

В морския курорт пакет от десет неща, за които обичайно се харчат пари, като вечери и питиета струва само 43 паунда

България е най-евтината дестинация за лятна ваканция за британците, а Соренто в Италия е най-скъпата.

Разходите за летните ваканции в ударените от рецесията страна са намалели с над 20% за една година, показва изследване на британската пощенска служба. Британците, които търсят евтини ваканции, са съветвани да се насочат към България. Цените са намалели в две трети от европейските курорти, а силният паунд означава, че британците ще харчат още по-малко пари.

В Слънчев бряг пакет от десет неща, за които обичайно се харчат пари, като вечери и питиета струва само 43 паунда, установи британският вестник „Дейли Телеграф“, цитиран от БГНЕС. В италианските курорти туристите ще трябва да платят над два пъти повече за същия пакет – съответно 101 паунда и 102 паунда в Тоскана и Соренто. Това ги превръща в най-скъпите дестинации за британците за втора поредна година.

Жителите на Острова харчат средно над 500 паунда в курортите, установило още изследването. Цените са продължили да падат на годишна основа в страни, които се стремят да се възстановят от рецесията. Най-голям спад е регистриран в Пафос, Кипър, където цените са намалели с 21% в последните 12 месеца, следва Менорка на Балеарските острови.

От 2009 г. насам, когато започна икономическата криза, цените са намалели с близо 40% в Коста дел Сол, Испания, и с 35% в Алгарве в Португалия и Коста Бланка в Испания. Мармарис в Турция е втората най-евтина дестинация с ваканционен пакет за 54 паунда.