600 подписа в подкрепа на услугата Дневен център за възрастни хора с увреждания

Потенциални потребители са и младежите от съществуващото Защитено жилище в с. Овощник

Подписка в подкрепа  разкриването на услугата „Дневен център за възрастни с увреждания“ стартира в Казанлък.

Пресконференция по повод необходимостта от тази услуга дадоха днес Веска Мараджиева, директор на Дневен център за деца с увреждания, и Владимир Георгиев, организационен секретар на ПП „Република БГ“, която подкрепя тази социалнозначима кауза.

Преди месец в Казанлък бе открита базата на Дневен център за възрастни хора с увреждания, но тя не се използва в момента, тъй като не е налична услугата „Дневен център за възрастни с увреждания“. Дневният център е насочен към хора с увреждания на възраст от 18 до 35-годишна възраст и има готовност да предоставя социална услуга на 15 потребители. Той ще надгражда съществуващата услуга, която предлага Дневният център за деца с увреждания.

Центърът ще позволи на потребителите да продължат да ползват дневни грижи и рехабилитация, както и възможност техните семейства да водят активен социален живот и да бъдат трудово заети. Потенциални потребители на центъра са и младежите от съществуващото Защитено жилище в с. Овощник, а през 2014 г. предстои разкриването на още едно Защитено жилище. Така необходимостта от услугата, която подкрепя процесите на деинституционализация и подпомага тяхното развитие и преодоляване на социалната изолация, става още по-голяма.

Материалната база на Дневния център за възрастни с увреждания е разположена в общинската сграда, където от 5 години е открит и успешно работи Дневният център за деца с увреждания от 3 до 18 години.

На пресконференцията днес стана ясно, че са събрани 600 подписа в Казанлък в подкрепа разкриването на услугата „Дневен център за възрастни хора с увреждания“ като държавно делегирана дейност, т.е. при актуализацията на държавния бюджет да се предвидят средства за тази социална услуга. Капацитетът на Дневния център е запълнен, още преди да започне да работи, а годишната му издръжка е под 100 хил. лв., обяви г-жа Мараджиева. „Република БГ“ подкрепя инициативи, имащи социална значимост, и предоставя възможност на гражданите на Казанлък да се подписват за разкриване на услугата на отворените за подписките пунктове - стационарният пункт се намира пред Универсалния магазин в Казанлък, както и на няколко мобилни пункта в центъра на града и в кварталите, каза организационният секретар  Владимир Георгиев. Той допълни, че каузи като тази в Казанлък нямат цвят и партийна принадлежност.“Чрез такива инициативи  искаме да накараме държавните институции да работят“, заяви Владимир Георгиев.

Необходимостта от разкриване на услугата става още по-голяма, тъй като съвременната и добре оборудвана база вече е обект на вандалски посегателства от недобронамерени хора, което ще се избегне, ако центърът заработи.