Ден след като я убил, Владимир искал пари от близките на Стефка

В съда обвиненият каза, че Стефка се е подхлъзнала на калната земя, паднала е в канала, а той е скочил след нея да я спасява, но не е успял

Подсъдимият за убийството на 18-годишната Стефка Маджарова Владимир Костадинов получил 300 лева заплата в деня, в който станало ясно, че момичето е убито. Младежът бил работник на бащата на Стефка – Николай Маджаров. На 13 юни през деня Владимир скрил от родителите й, че предишната вечер е бил заедно с дъщеря им и че тя е паднала в канала до село Йоаким Груево, и се е удавила.

През целия ден той работил на полето, а когато към 15 часа решил да си тръгва, поискал от чичото на Стефка 300 лева. Казал, че парите не му стигат и Сергей Маджаров му ги дал. Само часове преди зверството Владимир взел и 20 лева от майката на Стефка – Стоянка. На 12 юни в следобедните часове работникът им бил на гости в къщата на семейството в селото. Той бил в хола, заедно със Стефка, която се лакирала, заяви днес Владимир в съда. По неговите думи двамата се наговорили по-късно вечерта да се видят и да излязат на кафе. В това време майката Стоянка е била в кухнята и не е чула техните договорки. Точно тогава Владимир казал на майката, че живее при леля си, която му искала непрекъснато пари за бира и цигари, а той нямал да й даде. Стоянка се съжалила над младежа и му дала 20 лева.

Към 17,30 часа Стефка излязла до входната врата да изпрати Владимир, където баща й Николай я е видял за последно жива. Тя му се усмихнала и на въпроса му ще излиза ли вечерта някъде, отговорила, че няма планове. Николай повече не видял жива дъщеря си. Малко по-късно Стефка се уговорила по фейсбук с приятеля си от Кричим Пенко Ламбрев да излязат на по кафе. Владимир ги проследил с колата на бащата Николай, която взел, защото неговата лична се била повредила. Пред съда днес той обясни, че следил Стефка, защото знаел, че преди време тя си имала проблеми с някакви местни момчета от Йоаким Груево. През цялото време, докато я следил, той й пращал есемеси. Единият от тях гласял: „Търпението ми се изчерпва”.

„Нашата връзка продължи 3 години и няколко месеца. През юни 2012г. се разделихме по нейно съгласие. Изнесох се от тях и се настаних да живея при бившия приятел на сестра ми Николай Николов в село Златитрап. След това около 1-2 месеца поддържахме контакт със Стефка, след което спряхме за около 4 месеца. През декември 2012г. започнахме да поддържаме контакт, без знанието на родителите й. За нашите срещи знаеше отчасти брат й”, заяви днес в съда Владимир Костадинов. На въпрос на съдия Елена Захова защо родителите й не са знаели за това, подсъдимият отказа да отговори. На 13 февруари 2013г. двамата се видели и дотогава тя ходела с някакво момче Любомир, каза още Костадинов. Той й предложил да възобновят връзката си, а тя обещала да си помисли. След това през май същата година Владимир започнал отново работа при баща й и продължили да се виждат. Във вечерта на убийството Владимир призна, че не само е следил Стефка, но е и имал наранявания по тялото. Според него обаче раните по лицето и торса му не били от опитите на момичето да се защити, а от работата на полето. Тъй като двамата имали уговорка същата вечер да се видят, затова той отишъл към 18 часа пред тях и я видял да се качва в колата на Пенко Ламбрев. Така започнал да я следи. Двете коли стигнали до местността „Изравнителя” край Кричим, където Пенко спрял. Владимир паркирал зад тях, отишъл до колата и поискал Стефка да излезе навън. Носел в ръката си клон, дълъг около 50 см и дебел около 1,5 см. Пенко също излязъл извън колата и му изкрещял „Ще ме биеш ли?”, след което Владимир хвърлил пръта, разказа подсъдимият своята версия пред съда. Стефка го попитала какво прави там, а той поискал да си тръгнат заедно. Момичето не се съгласило и се върнало в колата на Пенко, който потеглил. „Следих я, защото на родителите си тя беше казала, че отива у приятел да гледат филм, а в същото време излиза с Пенко”, каза още Владимир.

На връщане в Кричим колата му била пресрещната от приятели на Пенко. Подсъдимият се върнал в Йоаким Груево, където пред дома на Маджарови, изчакал Стефка да се прибере. След това успял да я убеди да се качат в опела на баща й, който карал и я отвел край канала до селото. Там според прокуратурата Владимир първо е пребил Стефка в колата, откъдето са и щетите по автомобила, а след това е хвърлил припадналото момиче във водата, където тя се е удавила. Самият той продължи днес да поддържа тезата, че Стефка се е подхлъзнала на калната земя, паднала е в канала, а той е скочил след нея да я спасява, но не е успял.

Съдебно-медицинската експертиза сочи, че ако е било в съзнание, момичето не е щяло да се удави. Владимир Костадинов днес в съда не успя да обясни как е счупено предното стъкло на опела, който е карал. На няколкото въпроса на съдия Елена Захова кога е разбрал, че стъклото е счупено – дали още в същата вечер, или на следващия ден, отговори, че не знае.