Създават контратерористичен център към ДАНС

Вземаме опит от САЩ в борбата срещу тероризма

Контратерористичен център ще бъде създаден в България, съобщи днес в Бургас вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той ще бъде част от структурата на ДАНС и ще работи в денонощен режим. Основната цел на Контратерористичния център ще бъде да координира действията на всички институции при евентуална терористична заплаха.

"Звеното ще работи 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. В много голяма степен ще допринесе за това да може бързо да се обменя информация и бързо да се реагира на всеки един от сигналите. Това ще доведе като цяло до повишаване на сигурността", заяви вътрешният министър. Той допълни, че екип от експерти ще посети през месец май САЩ, за да се запознае на място с опита и добрите практики в тази насока зад Океана. Най-късно до два месеца ще бъде готова и концепцията за създаването на контратерористичния център.
"Ако постъпи сигнал, независимо в кой час на денонощието, този сигнал в повечето случаи изисква проверка на повече от една институция и съвместни действия. Именно този център ще бъде координиращото звено, което ще осигури както взаимодействието между институциите, така също обмена на информация и предприемането на съвместни координирани действия. Няма да е свързано със сериозни средства, които трябва да отделяме допълнително като държава, но изграждането на един такъв център и започването да функционира ще допринесе в много по-голяма степен ние да можем да кажем, че ще гарантираме сигурността на българските граждани", допълни още министър Йовчев.