Гръцки агнета надвиха нашите за Гергьовден

Гергьовден сюрпризира българските фермери. "Изненадан съм! За първи път гръцките търговци не проявяват интерес към българските агнета. Точно обратното - от южната ни съседка има внос на евтини агнета, които подбиват цените у нас.

Агнетата оттам вървят по 4 лв. за килограм на едро, докато българските са поне по 5,50 лв." С тези думи Бойко Синапов, шеф на Националната асоциация на животновъдите, обрисува пред "Труд" пазара непосредствено преди Гергьовден, пише "Труд".

Причината за евтините агнета от Елада били солидните субсидии, които получават фермерите. "Годишната субсидия за овца майка у нас е 40 лв., докато колегите ни в Гърция вземат по 48 евро за животно", поясни Синапов.

Той добави, че е проведена среща с министерството на земеделието, на която фермерите са настояли страната ни да започне да усвоява европари за овцевъдство. "Крайно време е нашият бранш да спре да тежи на българските данъкоплатци. Още повече, че в Румъния и Гърция се усвояват евросубсидии. Евросхемите трябва да се разработят и у нас", добави още той.

Макар и да няма търговци от Гърция, гръцки граждани все пак минават границата, за да си купуват агнета от българските кошари. "Малко спорадично, но гърците идват, защото знаят, че нашето агне е по-крехко, гледано е със зелена трева, докато гръцкото е жилаво заради скалистия релеф там", коментира Синапов.

Италианците пък са другата предпразнична изненада на пазара. "Италиански търговци изкупуват наши агнета, търсят малки, до 25 килограма, и след това ги препродават за арабския свят", разказа пред "Труд" Бисер Чилингиров, шеф на Националната овцевъдна асоциация.

Предпразничната надежда за нашите фермери е първият реален експорт за Катар. "10 000 български агнета вече пътуват за Катар. Животните са натоварени на кораби, а експортът е еднократен, въз основа на него Катар ще реши дали да направи доставките регулярни", каза Чилингиров.

Д-р Тенчо Тенев, зам. изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните:

Търсете крехко и розово месо

- Д-р Тенев, наближава Гергьовден. Какви са вашите съвети към потребителите за избор на най-добро и качествено агнешко месо?



- Основният цвят на месото трябва да е розово-червен, с различно количество мазнини, които да са с бял до бледожълт цвят. Повърхността на месото трябва да е суха, без странични замърсявания и без признаци на ослузяване.

Прясно месо е това, което не е минало през друг процес на консервиране освен охлаждане, замразяване или бързо замразяване, включително месо, което е във вакуумна обвивка или е обвито в контролирана среда.

При натискане с пръст върху повърхността на охладеното месо се получава трапчинка, която бързо се възстановява след това. При добива на месо от домашни копитни животни задължително трябва да има здравна маркировка, която е с овална форма

На нея трябва да е изписано името на страната, в която е заклано животното, ветеринарния регистрационен номер на предприятието и буквите ЕО.

Здравната маркировка трябва да е поставена на външната повърхност на месото по такъв начин, че ако се разрежат кланичните трупове на половини или четвъртини, всяко парче да има здравна маркировка.

Безопасно за консумация месо е това, което е добито в регламентирани кланици, на което е извършен предкланичен и следкланичен преглед и е с поставена здравна маркировка.

- Преди празника имате ли вече сигнали за съмнително месо?

- До момента няма информация и подадени сигнали от потребители относно предлагане на месо със съмнение относно неговата безопасност.

- Имаше ли проблеми с яйцата и месото за Великден?

- Възбранени и насочени за унищожаване бяха 2175 броя кокоши яйца. От тях 540 бр. са от ферма, извършващи директни продажби. При търговията на дребно са установени яйца без маркировка на черупката. Част от яйцата бяха без документи за произход и безопасност. Тези продукти вече са унищожени.

210 лева за печено

Майстор на печеното агнешко от шуменското село Осмар предлага пълна услуга за Гергьовден - "от кошарата до трапезата". Готовото опечено агне излиза към 200-210 лв.

В цената влизат избор на агне 25-30 кг живо тегло от кошарата, касаплък и опичането на пещ.

По желание клиентът може да получи и т.нар. дробено или дроб сарма.

Любителите на кулинарните вълшебства в Северозапада пък тачат агне, пълнено с фазани, което е специалитет на ловната хижа край град Вълчедръм. Закланото агне се почиства, измива и се оставя един ден, за да се отпусне месото.

Вземат се три фазана и се пълнят с плънка от запържен лук, дреболийки, топено сирене и подправки на вкус. Препоръчително е в плънката да се сложат и две-три люти чушки, опечени и стрити заедно със семките.

Фермери: Над 10 лева за кило е спекула

Агнешкото в магазините не трябва да струва повече от 10 лв. От фермите го купуват по 5,50 лв. живо тегло, с преработката цената може почти да се удвои, понеже рандеманът е 50%", твърди фермерът Бойко Синапов.

Проверка на "Труд" из столичните магазини и хипермаркети показа, че килограмът в момента е от 12 до 15 лв. Търговци обясняват, че цената е по-висока с левче спрямо миналата година, но уверяват, че цената няма да скочи за Гергьовден.

По пазарите килограм плешка може да се купи за 12 лв., а в супермаркетите средната цена е 14 лв.

Агнешкият бут традиционно е по-скъп. В кварталните месарници се продава средно за 14,50 лв., но достига и 15,90 лв.

В Столичните централни хали само една месарница ще продава агнешко навръх празника. Там килограм от мръвката струва 13,90 лв., като цената не зависи от частта, която купувате.

Пресните агнешките карантии се продават за 6 лв./кг, а замразените - за 7 лв. Агнешките главички се предлагат на бройка, като една струва около 4-5 лв.

Цената на зеленчуците също варира според мястото, откъдето пазарувате.

На места килограм розов домат струва 4 лв., но може да се купи и за 2 лв. Краставиците се продават по 2-3 лв. за килограм, а зелената салата за 80 стотинки. Връзка пресен лук или чесън струва 20 ст.

Купуваме и по съседски

Русенци често купуват живо или заклано агне по съседски за Гергьовден и си делят месото, за да им излезе по-евтино.

"Събрахме се четири семейства във входа, поръчахме на село агънце, което с одирането ни струваше общо 100 лв. Така месото излиза двойно по-евтино, отколкото в хипермаркета", обясни Стефан Пенчев.

След делбата за всеки комшия останали по близо 2 кг прясно агнешко и дреболии. Иначе по магазините в Русе цената тази година удари републикански рекорд, като на места достигна до 16 лева за килограм.

Същата съседска система практикуват масово и жителите на Търговище. По празниците те залагат предимно на домашно агнешко, което може да се купи директно от производителите по селата.

Живото тегло от обора на стопаните излиза 5-6 лв. за килограм според договорката. Често две-три семейства купуват едно животно и си го делят, колкото и малко да е.

Пловдивчани също предпочитат при възможност сами да си изберат агне от селски обор в Родопите. Живо родопско агне по този начин излиза от 5 до 7 лева за килограм.

500 лева глоба за нерегламентирано клане

За пръв път областната агенция по храните в Кюстендил ще следи за нерегламентирано клане на агнета по гергьовденските празници, съобщи пред "Труд" шефът на звеното д-р Първан Дангов.

Под нерегламентирано се разбира клането на повече от едно-две агнета по дворовете. А има случаи, когато край обора вместо в кланица се колят по 10-15 животни. По същество това си е промишлен добив.

При нарушение месото ще се конфискува и ще се изгаря в екарисаж, а глобата ще е минимум 500 лева. В Кюстендилско има само една лицензирана кланица - в Кочериново, отбелязаха ветеринари.

Агенцията ще контролира и пунктовете за изкупуване на агнешки кожи в региона. Те трябва да са обработени добре и обезопасени, за да се предотврати разпространението на краста по овцете, каквито случаи вече има в някои райони на страната, каза д-р Дангов.

В Кюстендилско се очаква и известна конкуренция на агнешко от Босилеградско. Всяка пролет за Великден и Гергьовден кюстендилци си купуват заклано и приготвено цяло агне от гледачи по Западните покрайнини на цени около 300 динара (към 5 лева) за килограм живо тегло.

От агенцията по храните в Кюстендил напомнят, че се разрешава през границата да се пренасят до 5 килограма агнешко за лична консумация. Такива са регламентите за граничен санитарен контрол.