Търсят биохрани в луксозните хотели

Богатите клиенти искат домашни продукти и здравословни гозби, твърдят собствениците

Туристите вече масово търсят здравословни храни, приготвени от домашни биопродукти. За родните и чуждите гости луксът отдавна не е само в звездите и удобствата на хотела, но и в предлаганите ястия и напитки, обясниха собственици на хотели. Вече е задължително в хотелите с 4 и 5 звезди да се предлагат предимно ястия от домашни биопродукти.

По Гергьовден, например, туристите настояват за агнета, гледани при свободна паша и категорично не искат да бъдат посрещани с ястия от замразени мръвки, закупени от супермаркета, обясняват от бранша. Преди години българските ястия имаха уникален вкус именно заради натуралните продукти. Сега клиентите търсят същото - салата от зеленчуци, гледани в градината, сирене и кашкавал, направени от домашно мляко, както и мръвки от домашни кокошки или пасли в планината животни, твърдят от бранша. Това са изискванията на клиентите и хотелиерите и ресторантьорите трябва да се съобразяват с тях. Затова и браншът с нетърпение чака луксозните хотели да имат право да продават биохрани, както в момента имат възможност къщите за гости, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Луксът в ерата на изкуствените храни всъщност са именно биопродуктите и ние не можем да си позволим да отказваме домашни храни на клиентите си, обясниха собственици на луксозни заведения. Възможността да се продават собствено производство туршии, сирена и луканки в къщите за гости е стъпка в правилната посока, но за да върви напред туризмът, това трябва да е възможно и в скъпите хотели, категоричен бе преди време и кметът на Банско Георги Икономов. Ако се даде възможност домашни храни да се продават и в луксозните хотели, български и чужди гости ще си припомнят вкуса на домашно приготвената салата "Снежанка" например, вместо във всеки ресторант да им предлагат такава, купена от някоя от големите вериги, пише "Стандарт".