Спирането на ОПОС ще е фатално за бюджета

Разходите, направени заради спряната от ЕС програма, ще нараснат до 4-5 млрд. лева до края на годината, прогнозира Томислав Дончев

"Спирането на средствата по оперативна програма „Околна среда“ е проблем за общините, за строителните фирми, проблем за социалната сфера и най-вече проблем за бюджета". Това заяви днес водачът на листата на ПП ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев при откриването на Третия национален събор на животновъдите край Петропавловския манастир.

На събитието присъстваха още лидерът на партията Бойко Борисов, евродепутатът Мария Габриел и народният представител Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори в 41-вото НС.

Когато се спре европейското финансиране, всичко трябва да бъде продължено с пари от бюджета, уточни Дончев. Той поясни, че към момента разходите, направени от бюджета заради спряното финансиране от ЕС, са около 1,6 млрд. лева.

"Ако тази ситуация се запази, до края на годината сигурно ще станат 4-5 млрд. лева, при което бюджетът няма да издържи“, предупреди водачът на евролистата на ГЕРБ.

"Оперативна програма "Околна среда" е спряна от края на миналата година. Но след резолюцията на Европейския парламент и глупостите, които се направиха в България, опасността е огромна", добави още Томислав Дончев.