Яжте агнешко месо за здраво сърце

Месото намалява нивото на лошия холестерол в организма

Оказва се, че агнешко месо има не само богат вкус, но и пази здраво сърцето. То доставя 60,3% от нужната дневна доза протеини на организма. Агнешкото осигурява протеина, наречен триптофан и дава цели 109,3% от задължителната дневна доза триптофан.
Агнешкото месо съдържа Омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини, които намаляват нивото на лошия холестерол в организма. Витамин В12 и фолиевата киселина пък влияят на хомоцистеина, който уврежда сърцето. Ползите от агнешко месо включват още някои минерали, които спомагат за намаляване на оксидативния стрес - важна причина за сърдечно заболяване.
Агнешкото е отличен източник на витамини като В12 и B3. Витамин B12 помага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, която осигурява енергия на организма. Витамин В12 е също от съществено значение за здрава коса, кожа и нокти. Витамин B3 е безценен, тъй като той намалява нивото на лошия холестерол, което ни предпазва от сърдечни заболявания. Витамин B3 също намалява риска от болестта на Алцхаймер и диабет тип-1.

Агнешкото месо осигурява минерали като селен, цинк и фосфор. Фосфорът е необходим за здрави зъби и кости. Цинкът е от съществено значение, тъй като засилва имунната система и също така помага за предотвратяване на остеопороза. Селенът е полезен за сърцето, тъй като помага за намаляване на лошия холестерол в организма.