В Стара Загора откриват паметна плоча на Борис Христов

Събитието е част от проявите за 100-годишнината от рождението му

На 9-ти май в Стара Загора ще бъде открита паметна плоча на великия Борис Христов. Същият ден вечерта в оперния театър ще бъде представен галаконцерт-спектакъл „Уникалните български басѝ". В него за първи път ще прозвучи песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев - български композитор, който живее в чужбина.

Проявите са включени в културния календар на Община Стара Загора и са част от програмата за отбелязването на 100-годишнината от рождението на големия бас.

На 17-ти май в Националния дворец на културата в София Държавна опера-Стара Загора ще представи гениалната творба на Джузепе Верди „Дон Карлос", с която именитият бас на България Борис Христов печели овации по света. В спектакъла ще участват гости от Италия и наши известни оперни певци.

На 13 и 16 май, в първата извънстолична опера, са прожекциите на „Борис Христов – портрет на един глас" /предаване на телевизията в Лугано - италианска Швейцария, състояло се в навечерието на Коледа през 1976 г./ и „Реквием" от Джузепе Верди – концертно изпълнение от 1971 г. в Копенхаген, предоставено на Музикалното общество "Борис Христов" - Стара Загора, от Националната телевизия на Кралство Дания, в което участва и българската оперна прима Александрина Милчева.

Програмата започна на 23 април с откриването на изложба за живота и творчеството на именития оперен певец във фоайето на операта в Стара Загора. На 30-ти април почитателите на оперното изкуство видяха „Дон Карлос", а на 12-ти май в оперния театър ще бъде представен спектакъла „Набуко" – постановка на Старозагорската опера.

На 18 май 2014 г. се навършват 100 години от рождението на Борис Христов. Годишнината е в календара на ЮНЕСКО за 2014 г. Музикално общество "Борис Христов"-Стара Загора /учредено на 19 март 1994 г./ откри в залата на Регионална библиотека"Захарий Княжески" на 14 ноември миналата година новия си 20-ти сезон, посветен на годишнината, с "Началото" - филм на проф. Атанас Божков за гениалния Борис Христов. С финансовата помощ на Община Стара Загора бяха издадени книгите на Нино Луканов /председател на Музикалното общество/- „Борис Христов. Незабравими спомени от едно приятелство" и „Любов и талант" на Пенка Касабова /за съдбовната й връзка с Борис Христов/.