Австрийски пенсионери, почиващи в Слънчев бряг събраха дарения за музикалното училище в Котел

Журналисти от Австрия пристигат утре, за да отразят събитието

Австрийските пенсионери, които почиват за втора година в курорта Слънчев бряг са събрали парични дарения за Националното музикално училище в Котел. Утре те ще предоставят официално събраната сума на школото във възрожденския град. Организирана е тържествена церемония, в която ще участва и бившият вътрешен министър на Република Австрия Карл Блеха, който сега е председател на Съюза на пенсионерите в Австрия.

Дарителската инициатива се провежда за втора поредна година. Миналото лято гостите от Австрия останаха очаровани от възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел и направиха първото си дарение. Средствата тогава бяха използвани за ремонт на спалните помещения в пансиона и подмяна на овехтялото обзавеждане. Подрастващите музиканти са подготвили невероятна програма, с която да се отблагодарят на австрийските туристи. Те ще ги посрещнат утре облечени в народни носии и по стара българска традиция с хляб и сол.
Специално за събитието в Котел от Австрия пристига и група журналисти с представители на най-влиятелните австрийски печатни и електронни медии. Групата австрийски журналисти пристига по покана на австрийския Съюз на пенсионерите, за да отрази подобаващо дарението. Очаква се на церемонията да присъства и българският министър на културата Петър Стоянович. В срещата между журналистите ще се включи Калин Сутев - управител на „ДТС - Дестинейшън Туристик Сървисис” ООД, български партньор на австрийската туроператорска фирма „Сениорен Райзен”, организираща пътуванията на австрийските пенсионери.