Димитър Бонгалов: Затворникът от Бургас е избягал заради вътрешен конфликт

Бягството от общежитията от открит тип е необяснимо и ненормално, смята спечелилият конкурса за шеф на зандана в морския град

"Бягството от затворническите общежития на лек режим е необяснимо и ненормално". Това каза двукратният заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов. Кандидатът за шеф на Бургаския затвор, който спечели конкурса за поста, но не е назначен, не вярва, че бегълците от Централния софийски зандан са се измъкнали с помощта на вътрешен човек. "Надзирателите по местата за лишаване от свобода не достигат. На 8000 затворници и 1000 арестанти се падат малко над 1000 надзиратели”, каза Бонгалов.

"Докато в общежитията, каквото е това в Бургас, има по един сержант - колкото да има някой. Там може да има по 100-200 затворници и един човек на смяна е достатъчен. Неговата работа е да преброи и провери дали някой не е употребил алкохол. Лишените от свобода са на лек режим, някои от тях излизат навън да работят, ползват месечни отпуски по 2-3 дена", разказа преминалият и трите теста на конкурса за шеф на Бургаския затвор. 

Бонгалов уточни, че в общежитията от открит тип бягството не е опасно. "То е необяснимо и ненормално. За да стане, значи има вътрешен конфликт. Тогава това е по-тревожното, отколкото самото бягство. Аз подозирам, че именно заради конфликт е избягал затворникът от Бургас. Оставали са му 9 месеца до излизането му навън. Да не говорим, че той може би е очаквал предсрочно освобождаване", коментира Бонгалов.

Според него, при доживотния режим съотношението между надзиратели и затворници трябва да бъде 1:3. "Няма начин да не бъде така, тъй като тези затворници са най-опасните. Виждал съм и съотношение 2:1, но горе-долу се спазва правилото", каза двукратният заместник-правосъден министър. 

Причината от Правосъдното министерство да не го назначават за директор на затвора в Бургас, според Бонгалов е смехотворна. „Моят казус е виц. Всеки в системата знае, че и един човек да се яви на конкурс, ако отговаря на изискванията, го назначават. А когато са много кандидати, най-добрият го назначават. Аз съм на 58 години и след 2 години навършвам пределната възраст и трябва да напусна системата", уточни преди "Трибали" юристът. 

Бонгалов смята, че неговите документи са попаднали в купчината "чакащи". "Ако направят нов конкурс, то ще мине поне една година. Трябва да има нов конкурс, трябва да има ръководство този затвор. Няма началник, няма заместници там... Затова исках да помогна. Моето обяснение затова защо още не съм назначен, при положение че съм спечелил конкурса е, че съм загубен някъде по бюрото. Не е нарочно, има много преписки, които чакат и не се подписват”, разказа през усмивка двукратният заместник-министър на правосъдието.