Европейското за юноши - пореден или последен шанс за стадионите в Бургаско

С част от средствата за финансиране, които УЕФА и БФС отпускат за организацията на този форум, би могло да се подобрят и терените на стадионите Черноморец, Ветрен и Долно Езерово

През следващата година страната ни ще бъде домакин на най-големия футболен форум провеждан у нас през последните години, а именно Европейските финали за юноши до 17 години. Бургас, Созопол и Несебър ще бъдат центровете, където ще се играят мачове от групите, а отборите са заявили и терени, където ще се готвят за тези официални срещи. В Пловдив, Сливен и Стара Загора ще бъдат останалите центрове на първенството.

Засега е сигурно, че двубои ще има на стадион „Лазур“, „Арена Созопол“ и градския стадион в Несебър. Освен тях обаче са необходими поне още 5-6 терена и то в отлично състояние, където ще могат да се готвят националите на държавите – участнички във футболните финали. Засега е ясно, че тепърва ще се оглеждат терените за догодина. С шансове за бази за тренировка са стадионите в Българово и Каблешково, евентуално Кампуса до Сарафово, но за активния тренировъчен процес са необходими още няколко терена.

И може би това е момента с част от средствата за финансиране, които УЕФА и БФС отпускат за организацията на този форум, да се подобрят и терените на стадион Черноморец, Ветрен и Долно Езерово, които са с отлична локация и се ползват ефективно. В това отношение вече са направени първите стъпки. С част от средствата отпуснати от Община Бургас за ДЮШ на Черноморец ще се реновират терените на стадиона в Акациите, но тези средства няма да са достатъчни за цялостното преобразяване на спортния комплекс, който от няколко години буренясва. Вече се правят постъпки за изчистване на задълженията към ЕВН и В и К, които Черноморец дължи. След като те бъдат покрити, водата и тока на стадиона ще бъдат пуснати. Проблем обаче са и порутените съблекални, треньорски и съдийски стаи, както и санитарните помещения на стадиона, които също се нуждаят от спешен и неотложен ремонт. А и това струва пари. И то немалко.

Ако Общината влезе по-отговорно към ангажиментите си към спортния комплекс, би могло да се помисли и за осигуряването на възможност на някой от терените да тренират юношите на другия бургаски клуб Нефтохимик, който също да се включи в реновирането на терените и старите съблекални с част от парите, отпуснати за неговата школа, естествено срещу дългосрочен договор за ползване.

Същата схема може да се приложи и за стадиона в Долно Езерово, където теренът се нуждае от спешна компетентна намеса, защото в момента прилича на блато или още по-зле – разорана нива, която става единствено за … игра на децата от квартала, но не и за професионален футбол или тренировки.

Ако към всичко това се осигурят и средства от БФС, с които съюзът разполага за провеждането на ЕВРО 2015 догодина, то в Бургас може да се направи много за подобряването на футболната инфраструктура. И точно сега е моментът, защото другата седмица половината Изпълком, много шефове на БФС и ПФЛ ще бъдат в Бургас за финала за Купата на България. Хубаво е някой от футболните деятели и ръководители на града ни да подсети господата, че има още доста какво да се прави, за да посрещнем и проведем образцово предстоящия футболен форум.