104 години от рождението на Дороти Ходжкин

Google отбелязва 104 години от рождението на британската химичка Дороти Ходжкин

Днес Google насочват вниманието ни към личността на Дороти Кроуфут Ходжкин, за да отбележат подобаващо 104 годишнината от рождението и. Ново атрактивно лого днес краси официалната страница на компанията в чест на британската химичка, получила обществено признание за приноса и в развитието на кристалографията на протеините.
Ходжкин е родена на 12 май 1910г. в Кайро. До 11-ата си година Дороти посещавала различни училища в Англия, а след това завършва класическа гимназия в Норфолк. Още от ранно детство тя проявява голям интерес към  кристалография. Когато завършва средното си образование, тя е силно амбициозна и  стремглаво следва целите си.

През 1937г. се жени за Томас Ходжкин и заедно имат три деца.  Заедно с колегите си в Кембридж през 1934г. прави първите по рода си научни изледвания на пепсина чрез рентгенова дифракция. Именно това постижение я прави сетовна личност. Рентгеновата кристалография става широко използван инструмент и е от решаващо значение за по-късното определяне на структурата на много биологични молекули.
През 1948г. Ходжкин прави първите снимки на витамин В12, едно от най-изявените комплексни непротеинови съединения, чрез рентгенова дифракция. Постиженията на Дороти не спират до тук, до 1949г. заедно с колегите си прави поредица от анализи и експерименти със структурата на пенецелина. Много от учените по това време само са гадаели за неговота точна структура, но нейния екип прави това реалано и носи за Дороти  Нобелова награда за химия.  Резултатите от изследванията се оказват безценни за разработването на достъпни за всички  антибиотици.
Любопитен факт разкрива, че Дороти Ходжкин е идвала в България няколко пъти, предимно във връзка с конференции, свързани с Пъгуошкото движение за мир и разбирателство между народите.

След дълги усилия и 35 годишен труд, през 1969г. тя и екипът й от учени успяват да разшифроват структурата на инсулина. Дороти умира на 29 юли 1994г. на 84 години.

Тя е уникален химик, който посвещава живота и ума си на изключителна кауза и можем само да гадаем какви други постижения можеше да направи, ако живееше в съвременния технологичен свят. Еволюцията на науката и модерните мобилни устройства вероятно биха могли да допринесат положително за делото на Ходжкин, като и позволят да направи революция в изследванията си.

Източник:digital.bg