Опасни плодове и зеленчуци заливат пазара

Зеленчуците, в които има много нитрати са изключително опасни, а няма изследвания, които да следят за състоянието на храната на пазара

Няма норма колко нитрати да се съдържат в цвекло, пресен лук, пресен чесън и тиквички. Това стана ясно от разговора между Лазарина Герова от частна лаборатория за изследване замърсеността на храните и представителят на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ Николай Роснев в студиото на TV 7.

"В оранжерийни условия се натрупват повече нитрати, защото липсва слънце", каза Герова.

"Понякога най-крехката салата има най-много нитрати. Нитратните продукти бързо се скапват. Другият признак за чистотата на продуктите е, че те траят много по-дълго. Големият проблем е, че бяха закрити лабораториите за изследване на замърсеността на зеленчуците", допълни още Герова.

Българските стандарти бяха отменени през 90-та година и бяха сложени нормите на европейската комисия.

"1200 единици за салати и спанак са максималните нива, на които трябва да отговарят зеленчуците. 50 милиграма е нормата във водата за замърсеност. В Добруджа има закрити водоизточници", каза ръководителят на частната лаборатория.

Според Герова зеленчуците, в които има много нитрати са изключително опасни, а няма изследвания, които да следят за състоянието на храната на пазара.

"Зеленчуците се делят на рискови и такива, които не натрупват. Дори през лятото - до 400 г може да достигнат нитратите в салати, тиквички, пресния чесън и лук, моркови, пресни картофи - всички продукти, които растат близо до земята или под земята са рискови".

"Ако ви се гади, това е признак, че организмът е натровен. Няма изследвания."

На противоположно мнение бе представителят на държавата Николай Роснев. Според него има система за контрол, която работи от 3 години.

"Пробите се взимат на базата на съставен план. Правим към 300 анализа", каза представителят на БАБХ.

"Само в мойта лаборатория правихме 10 000 анализа", контрира Герова.

От своя страна Роснев отговори: "тогава имаше норми". Сега вече няма норми. Хората няма от какво да се притесняват, след като в цяла Европа е въведено това нещо, хората няма от какво да се притесняват, повтори думите си Роснев. Той увери, че 23 000 партиди зеленчуци са прегледани, всички производители са регистрирани, проверени са им почвите, каза Роснев.

"Какво повече от това да анализираме?"