Ново "двайсе": Сменят учебниците през 4 години

МОН предлага промени в наредбата за оценяване на учебници

Нови учебници да се правят през 4 години, дори и без да се променят учебните програми или да е приет нов закон в областта на средното образование. Това предлага Министерството на образованието с промени в наредбата за оценяване на учебници, публикувана за обществено обсъждане.

В момента процедура за одобрение на изцяло нови учебници може да се обяви само след утвърждаване на нови учебни програми. Те пък могат да влязат в сила с промяна на действащия закон за народната просвета или след приемането на изцяло нов, който да урежда структурата на средното образование.

Сега министерството предлага възможност процедура за оценяване и одобряване на учебник "да се открие при непроменени учебни програми след изтичане на 4-годишен период на използване на учебника в обучението". Заради липсата на нов просветен закон, учениците от много випуски учат по остарели учебници и от години в книгите се правят само козметични промени. Същото е и с учебните програми, въз основа на които се подготвят и комплектите за учене – за някои класове програмите са приемани преди повече от 10 или дори 15 години.

Предлага се и друга новост – оценяването на проектите да стане изцяло електронно в информационна система за класиране на МОН. В проекта обаче не се споменава каква точно ще е системата и как например ще гласуват учителите в предпенсионна възраст, някои от които трудно се справят с модерните технологии, коментират пред "Сега" големите издателства.

Без промяна остава досегашната процедура – учителите по съответния предмет ще избират до три учебника за класовете. Предвижда се в комисиите по оценяване на съдържанието да се включват петима оценители, както и досега. Новото обаче е, че това могат да бъдат само експерти от министерството или регионалните инспекторати. Така от възможността да участват в оценяването се лишават учители, преподаватели от висшите училища или представители на неправителствени организации с подходящата квалификация.