Търсят съучастник на Атанаска в убийството на Алекс

Въпросният човек е помагал, както при самия нечовешки акт, така и при опитите за замитане на следите

Полицията в Бургас издирва мистериозен съучастник на Атанаска, убийцата на малката Алекс от Поморие. Невръстното дете беше зверски умъртвено преди около месец, но обстоятелствата около убийството все още не са напълно изяснени. Според последната версия, Атанаска е ползвала услугите на помощник при подлъгването на детето в стаята си.

Въпросният човек е помагал, както при самия нечовешки акт, така и при опитите за замитане на следите. По план е трябвало телцето на момиченцето да бъде изхвърлено в морето. За да не бъде открито, като предпазна мярка е било предвидено да бъде закачена раница с голям бетонен къс. По този начин трупчето е щяло да бъде завлечено директно на дъното. Голяма шумотевица и страхотнияt медиен отзвук са попречили на Атанаска и нейния мистериозен помощник да изпълнят до край пъклените си замисли.

Полицаите в Бургас и Поморие, които разследват случая, са стигнали до информация за евентуален помощник, след като са разпитали над 100 свидетели и косвено свързани лица по убийството. Така е станало ясно, че хасковлийката е била видяна на няколко пъти да говори с непознат мъж в местни заведения. Въпросната персона не е била позната на никой от морския град, което означава, че той идва от друго населено място. Ден преди убийството двамата са били засечени да коментират нещо на пристанищния кей в Поморие. Повече информация за мистериозния мъж обаче липсва. Самата Атанаска отрича да е имала такива срещи. Опитите да бъде засечен разговор по мобилен телефон с него са ударили на камък. Това означава, че жената най-вероятно е ползвала друга, непозната карта при разговорите с него, която може би е унищожена или пък са комуникирали по алтернативни начини. Проверката на разговорите по Фейсбук и по електронната поща на Атанаска обаче, също не са довели до нещо съществено. Така личността на евентуалния съучастник остава забулена в мистерия.

В същото време стана ясно, че арестантката е била подложена на лечение, докато е задържана в бургаския затвор. Заради пристрастеността си към наркотични медикаменти тя е изпадала в тежка абстиненция на няколко пъти. Както е известно, Атанаска е била силно зависима от седативни и приспивателни средства. Тя не е можела да заспи, ако не приеме минимум по 3-4 диазепама. След като е останала на „сухо“ няколко дни, жената е изпаднала в истерия и в тежки състояния на нервната система. На моменти кръвното й налягане е скачало до 230 на 170, а пулсът е достигал да критични честоти от 160 удара в минута. Това е тежко състояние, което може да доведе до внезапен инфаркт или инсулт. Това е наложило да се намеси лекарски, която е приложил специално лечение. То е било комбинация между заместители на приспивателните, засилващи имунната система медикаменти, както и препарати успокояващи сърдечната честота и регулиращи кръвното налягане.

Атанаска Георгиева продължава да лежи в ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Ако вината й бъде доказана, Атанаска може да получи присъда до 20 години лишаване от свобода без право на замяна, пише "България днес". Очаква се делото да се превърне в едно от знаковите за региона. Нейн адвокат е Благой Потеров, който е едно от големите светила в професията в бургаската колегия.