Атанаска била в абстиненция, когато убила малката Александра

Убийцата постоянно е вземала лекарствени вещества, към които се пристрастила

Не една и две са тайните, които крият почти всички, свързани по един или друг начин със зловещото убийство на 8-годишната дъщеричка на поморийския лихвар Веселин Тодоров-Германеца - Александра. Макар че убитата като във филм на ужасите първокласничка си отиде от този свят съвсем невинна, не така чисти като утринна роса се оказват хората около нея.

Тези дни стана ясно, че 39-годишната Атанаска Георгиева, която беше арестувана за убийството на момиченцето, е отявлен токсикоман! Жители на Поморие споделиха, че жената постоянно е вземала лекарствени вещества, към които се пристрастила. Информацията бе потвърдена и от по-малката й сестра Северина. Според нея, 39-годишната й кака често посещавала аптеките в града, за да си купува различни психотропни медикаменти като диазепам, лексотан и ксанакс. А някои от местните жители на морското градче твърдят дори, че Атанаска понякога тайно посягала и към морфина. Пред близките си тя се оправдавала, че взема опиатите, за да може да спи нормално. Така постепенно се пристрастила към тях. Според психолози от МВР - Бургас, жената била тласната към лекарствените вещества от бедността, самотата и страха от бъдещето. Атанаска започнала да злоупотребява с тези препарати след 2008 г. Дотогава имала сравнително добра работа и малък бизнес. След избухването на кризата обаче положението й коренно се променило. Стресът, безпаричието и депресията я накарали да посегне към успокоителните, коментират поморийци. Първоначално тя започнала с 1-2 диазепама, за да може да заспи. След това обаче взела все по-често да протяга ръка към белите хапченца и постоянно увеличавала дозата им, докато стигнала до ... 8-10 таблетки на ден! А токсичните нива на препаратите се отразили крайно неблагоприятно както на психическото, така и на физиологичното й състояние, заключават специалисти от МВР. Затова една от версиите, по които работят, е, че Георгиева е посегнала на малката Алекс в състояние на абстиненция. Предполага се, че през последните дни жената не е могла да се снабди с психотропните медикаменти, към които била зависима, и това я е довело до тежко депресивно състояние. А това от своя страна отключило нечовешката й злоба към невинното дете - Атанаска не можела да се побере в кожата си, че родителите на момиченцето били богати, смятат специалистите.

На 5 април Тодорови направили бляскаво парти по случай рождения ден на Алекс. Само 2 дни по-късно - на 7 април, синът на Георгиева също имал рожден ден, но заради липсата на пари тя не му пратила дори и подарък. Според злите слухове, които се носят из Поморие, безпаричието принудило Атанаска дори и да проституира през зимата – за да си изкара прехраната, а и да си набавя пари за психотропните лекарства. Майката и сестрата на убийцата обаче твърдят, че те са я издържали.
В техните думи и в твърдения на хотелиера Веселин Тошев обаче се забелязват известни противоречия, които пораждат въпросителни. Тошев сам заявява, че не е в добри отношения със сестрата на жена си, защото преди време двете сестри излизали заедно и тъй като закъснели, той се скарал с Атанаска и оттогава не общуват. От което възниква и първият въпрос: Как тогава Веселин Тошев е допуснал жена му да издържа Атанаска? На човек му става още по-любопитно, когато разбере и за някои други подробности от взаимоотношенията на собственика на хотел „Лагун“ с килърката. Как така и защо, след като подчертава, че не е в добри отношения с балдъзата си Атанаска и не общува с нея, Тошев, чийто хотелиерски бизнес е изпаднал във финансова „немощ“, е наел за защитник на сестрата на жена си един от най-известните бургаски адвокати по наказателните дела Благой Потеров, за когото се знае, че по размер на хонорарите си се нарежда сред първите при колегите си край морето!?...

„По делото предстоят още нови съдебни експертизи и е наложително обвиняемата да бъде изолирана в ареста", каза прокурорът Димо Маджаров. От обвинението отказаха да коментират дали има други заподозрени или арестувани по случая. Бащата на Алекс - Веселин Тодоров, продължава да е убеден, че Атанаска не е убила сама детето, защото физически е невъзможно да се справи сама. Според него, в зверското престъпление са й помагали сестра й Северина и майка й Светлана.

Според адвокат Благой Потеров, който защитава Атанаска Георгиева, има съмнение, породено от сведенията от разпита, че тя е действала в ясно съзнание. „Тя няма спомен за конкретните си действия. Най-болната й тема са нейните деца, живеела е самотно без приятели, срещала се е само със сестра си и майка си. Била е в състояние на алиенация. В същото време надменното държание на семейство Тодорови и демонстрацията на охолство и благополучие са изиграли своята роля", твърди още адвокатът.

Бившите роднини на 60-годишната Светлана Димитрова и трите й дъщери Евгения, Атанаска и Северина разказват, че майката и щерките й са истинска прокоба за мъжете си. "Атанаска е средната от тритe сестри. От първия брак на майка й е и най-голямата - Евгения. Тя се омъжи в Гълъбово. И нейният мъж Весо е много свестен. Те все със свестни се хващат, но всички мъже покрай тях са много нещастни", казват възрастните хора. Те са чували, че преди да се изсели от Златоград, майката Светла още навремето купувала-продавала разни имоти и после искала още пари за тях. Била непрекъснато в някакви разправии за пари и имоти.

В Ябълково пък описват бившия съпруг на Атанаска - Стефан, като добър и много трудолюбив човек. Живеел при родителите си в селската къща заедно с двамата си синове. "Момчетата са много трудолюбиви, откакто само той се занимава с тях, ги вкара в пътя", разказват съседите.

Засега обвиняемата Атанаска Георгиева остава в Бургас, няма основание да бъде изпратена в специализираната болница в Ловеч, уточниха от прокуратурата.

Убийцата най-вероятно страда от Синдром на Мюнхаузен. Така психолозите наричат поведението на престъпници, които убиват, за да бъдат забелязани. Макар и още да не е освидетелствана, ясно е, че удушвачката на момиченцето е психично болен човек, твърдят специалистите. Според психолозите, фактът, че детско бърборене те изнервя до такава степен, че да си готов да убиеш, а откровението на едно дете те кара да го извършиш, е сто процента доказателство за сериозни психични отклонения, съобщава "Блиц". Самата Атанаска призна, че бърборенето на Александра във фаталния ден я подтикнало към ужасяващата стъпка. "Алекс ме питаше: "Как можеш да живееш в толкова малка къща?", "Защо все си сама?"... Семейството се държеше отвратително с мен! Не ме смятаха за човек", оплаквала се Атанаска при разпитите в полицията. Твърдяла също, че детето нарекло синовете "грозници". "Не съм спала с трупа на детето под леглото. Цялата нощ прекарах на стол на терасата на мансардата", обяснила още арестуваната за убийството на Александра. „Няма афект, в който едно малко дете да те раздразни и да посегнеш да го убиеш! Това е едно изключително тежко престъпление и има замисъл”, казват криминалисти-ветерани. Според тях, разследващите органи трябва да бръкнат дълбоко в семейния кръг, за да се видят какви са били взаимоотношенията - имотни, финансови.

Защитникът на Атанаска - Благой Потеров, е един от най-скъпоплатените адвокати в Бургас. Защитава предимно хора от подземния свят. Той бе нает и от обвинения като поръчител на убийството на Георги Николов-Мечката руски бизнесмен Анатолий Домнушкин. През 1999 година срещу Потеров бе извършено нападение - двама маскирани заляха жилището му с бензин и пред очите на 8-годишния му син го запалиха. Бандитите така и останаха неразкрити.