Шествие на майстори и магии на занаятчии превземат Главната

Пловдивчани ще могат да изпробват уменията си в стъклодухане, леене на свещи и плетене на калоферска дантела

Шествие на майстори дава старт на Балканския панаир на занаятите

Шествие на занаятчиите ще оживи Главната улица в Пловдив този следобед. То ще предхожда откриването на Балканския панаир на занаятите, чието четвърто издание ще се проведе от 15 до 18 май.

Майсторите ще потеглят от Централна поща по Главната улица в 16,30 ч. и ще стигнат до Римския стадион, каза председателката на Пловдивската занаятчийска камара Тони Симидчиева. В дефилето ще се включат близо 100 майстори, 25 от които са от Молдова, Македония, Косово, Сърбия, Румъния и Турция. Част от него ще бъдат деца от Керамично ателие на Комплекс за Социални Услуги „Олга Скобелева“, както и малчуганите от Грънчарско ателие - Куклен.

Началото на изложението ще бъде дадено в 17 часа на площада пред Римския стадион.

Занаятчиите от два дни вече разполагат своите пъстри шатри и щандове на малката Главна или бившата Узун чаршия. Както на всеки панаир досега, гостите ще могат да изпробват уменията си в стъклодухане, леене на свещи и плетене на калоферска дантела, ще видят и как се правят старинни оръжия и да дегустират от произведенията на сладкарите. Те ще се насладят на магията на българските традиционни занаяти, както и на уменията на майстори от съседни балкански страни.

Организатори на проявата са Регионална Занаятчийска Камара, Община Пловдив и ОП „Туризъм“. Гости на събитието ще бъдат и над 50 туроператори от цял свят, които участват в четвъртата туроператорска среща, която се провежда в Пловдив от 14 до 18 май.