Украйна подписва споразумението с ЕС за асоциране

Украйна може да подпише икономическата част от Споразумението за асоцииране към ЕС още на срещата на ЕС на 27 юни тази година

Всички страни-членки са настроени за това, подкрепа дават Европарламентът и Европейската комисия.

Украинските парламент и правителство трябва да вземат решение как да протече процедурата. Фюле и премиерът Арсений Яценюк са обсъдили създаването на координационна група в рамките на правителството, която да се занимава с изпълнението на програмата за сътрудничество с ЕС.

Това заяви на брифинг в Киев еврокомисарят по въпросите на разширяването и европейската политика на съседство Щефан Фюле, цитиран от РБК-Украйна.

По-рано въшният министър Андрей Дещица заяви, че Украйна се надява това да се случи възможно най-скоро след президентските избори, които са насрочени за 25 май.

Междувременно американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Украйна, предаде "Ройтерс".

Те са засегнали и темата за допълнителни санкции, ако дестаблизирането на страната продължи.

Обама е приветствал усилията на Украйна за единство на нацията чрез провеждането на честни избори на 25 май.

Друга тема, която са дискутирали, е отвличането на стотиците нигерийски ученички от "Боко харам".

Обама бе сред световните лидери, осъдили това деяние. САЩ е сред страните, изпратили свои екипи в помощ на нигерийското правителство за издирване и връщане на момичетата.