Няма виновни за смъртта на 23-годишната родилка от Бургас

Ако беше приета ден по–рано, може би щеше да е жива, коментира адвокатът на почерненото семейство

Окръжният съд в Бургас оправда тримата бургаски лекари – хирургът д-р Александър Маджуров и гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева за фаталния край на 23-годишната Полина Димова.

Лекарите са невинни по обвинението, че заради немарливо изпълнение на служебните си  са причинили по непредпазливост смъртта на младата майка. Шест години след трагедията делото приключи на първа инстанция. 23 годишната Полина почина на операционната маса в Бургаската болница на 3 февруари 2008 година, две седмици след раждането на дъщеря си.
Обвинението срещу Александър Маджуров беше, че не е отчел силно увреденото състояние на Поля, поради което не я приема навреме в хирургично отделение и не назначава необходимите изследвания. Полина е върната за домашно лечение след първия преглед, което според родителите се оказва едно от фаталните за родилката лекарски решения. Според прокуратурата въпреки трудността на случая  д-р Драгнева не е свикала  консилиум, взела решение за извършване на ревизия на септична матка и противопоказна интервенция при септично състояние и гноен абсцес на матката и отстранила едностранно – тръба и яйчник, а е оставено огнището на сепсиса – матката, с което провокирала септичен шок. Действията  на д-р Нина Добрева, която е асистирала при операцията, също са противопоказни при септичното състояние и абсцес в матката на пациентката.
Това бяха основанията на прокуратурата да поиска  минимални условни присъди за специалистите, които по това време работят в МБАЛ Бургас. Обвинението така и не настоя за отнемане на лекарски права за определен период от  време.  За 1 г. условно на д-р Маджуров, 6 месеца за д-р Драгнева и 3 месеца за Нина Добрева пледира адвокатът на родителите на Полина - Сава Каров.
"Ясно ми е, че присъдата ще предизвика противоречиви чувства. Трябва да ви кажа, че подходихме отговорно, убедени сме в нашето решение, то е единодушно е подписано“, каза съдия Стефан Стойков.  Магистратът веднъж отказа да произнесе присъда и върна делото, защото не беше убеден, че са събрани достатъчно доказателства за виновност или невинност на лекарите.  Той се обърна към бащата на Полина: “Убеден съм , че сте направили всичко, което е необходимо за детето си“
Родителите на починалата млада  жена заявиха, че са очаквали подобно решение и  че ще обжалват присъдата. Адвокатът на семейството Сава Каров коментира,  че също би ги посъветвал да продължат на втора инстанция процесът.
"По отношение на д-р Маджуров съм убеден, че не е изпълнил задълженията си като лекар, защото един ден по –рано ако  беше  приета Полина,  може би щяха да се развият другояче нещата. Че има виновно поведение, има. То е започнало още на втория ден след раждането, обясни Сава Каров и допълни, че се доверява изцяло на първата медицинска експертиза
 Защитникът на д-р Сияна Драгнева  Росен Кожухаров изрази удовлетворение от решението на съда.
“Считаме , че тази  присъда е в пълно съответствие с всички доказателство по делото. В чисто човешки аспект скърбим за това младо момиче и за болката на близките й. Смятам , че нашата подзащитна и другите двама лекари действително са сторили всичко необходимо да я спасят, но понякога медицината е безсилна“, каза още Росен Кожухаров.
Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.