Голям страх! Страх ги е от дебат за енергетиката

Управляващите ги е страх от дебат за енергетиката – най-важната тема

Голям страх! Страх ги е от дебат за енергетиката – най-важната тема. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в Ямбол извънредното заседание в петък, когато ще се проведе и дебатът по внесения вот на недоверие. Борисов посочи, че насроченото тогава заседанието означава, че в петък само ще се говори, а гласуването на вота ще бъде след изборите. „Очаквах да е в сряда или четвъртък и в петък да мине гласуването. Така са преценили. Да видим кворум дали ще съберат”, каза още Борисов и обясни, че управляващите не спазват закона като не предоставят данните за финансовото състояние на НЕК и БЕХ. „Всяка фирма знае, че на 31 март се подава финансовият доклад. Само НЕК и БЕХ не го правят”. Бойко Борисов уточни, че по този начин за вота на недоверие в сектор "Енергетика" нямат реалните стойности, освен официалното изказване на Пламен Орешарски, че „няма страшно”. „Ние,в Банкя, най ни е страх от „няма страшно”, защото тогава е най-страшно”.

„Ние имахме 130 - 40 депутата, но когато разбрах, че трябва или да излъжа хората с цената на тока, или да го вдигна, за да не фалирам НЕК, отидох и си дадох оставката. Хората искаха да се свали цената на тока, а нямаше такива резерви, можеше да се свали до 5 % и то временно”, обясни Бойко Борисов. Той посочи, че в момента НЕК натрупва стотици милиони левове загуби. В един момент, едно следващо правителство трябва да вдигне цената на тока. Хората пак ще излязат на улицата и ще кажат: „Чакайте сега, защо се вдига цената?”. Вдига се защото тези я задържат, за да изглеждат добри. Те в момента си подготвят алибито, партизанската война, когато следващото правителство прави реформи”, заяви още Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че „четворната коалиция” е наистина трудно преодолима. „Четвъртата партия действително държи втората и третата на власт. Това е все едно ние левскарите да си говорим, че сме шампиони”, каза лидерът на ГЕРБ и допълни, че тези избори имат повече морален аспект. „Ако дясна партия е първа, те нямат да имат моралното право да стоят. Не, че сега го имат, но на тях самите ще започне да им е много неудобно”, каза Борисов. „Ако ние отново сме първа политическа сила, тези няма да имат моралното право да управляват. Виждате какво е в момента – 40 000 повече безработни, спряха всички инфраструктурни обекти. Нито „Струма”, нито „Хемус”, нито „Марица”. Не само, че няма да ги направят, ами ще трябва да върнем пари за тях” каза още Борисов. „Загубим ли още една година, после и да ни се молите няма да можем да оправим нищо. На 25 май, тук всички ходят на риба по Тунджа, първо могат да отидат да гласуват и после да отидат за риба. Иначе големите шарани после ще сме ние”, призова Борисов.

Бойко Борисов определи като парадокс изказванията на Волен Сидеров. „Руски националист иска да ходи в Европейския парламент, иска да ни извади от ЕС, но иска да е евродепутат - Волен Сидеров, водач на листа. Това е парадокс - той иска да не сме в ЕС, а иска да е евродепутат”, заяви още Бойко Борисов. „Били сме в Съветския съюз, видели сме. Защо никой от младите хора не бяга нататък, а всички от аерогарата бягат в посока Запад и Америка?”, подчерта Борисов и призна за грешки в управлението на ГЕРБ, но и припомни за договорените близо 21 млрд. лева по всички оперативни програми. Той посочи, че ако не се запази държавата, тя винаги ще „крета” на кредити.

В Ямбол Бойко Борисов подписа споразумение за политическа подкрепа за предстоящите европейски избори с председателя на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев.