Не показват тялото на Валя на родителите й

Според съдебни лекари смъртта е настъпила в следствие на удавяне

Тялото на медицинската сестра от Бургас Валентина Иванова не е било показвано на родителите за разпознаване. От дългия престой в морето и ударите в бетонните тетраподи то е силно обезобразено. 

25-годишната жена бе в неизвестност от полунощ на 15 април, когато е слязла от такси на входа на Морската градина. Според отлично информирани източници рано сутринта вчера майката и бащата на Валя са разпознали в полицията дрехите й.

Както Burgasutre.bg вече съобщи, разпознаване на дрехи и снимки е извършил и приятелят на медицинската сестра Валентин Георгиев.
“Видях майката и бащата на Валя вчера по обед в автобуса. Прибираха се към Лозово, бяха съсипани. Седяха най-отзад, Пенка гледаше надолу, а съпругът Иван - настрани. Личеше си, че мъката им е огромна”, сподели жителка на бургаския кв. “Лозово”, където живее и семейството на Валя.

Самоличността на откритото на вълнолома в Бургас тяло обаче ще бъде окончателно установена, след като бъде готова ДНК пробата. Тя ще бъде извършена в ДНК лабораторията на МВР в Бургас, резултати се чакат до 2 дни.

“По тялото няма следи от насилие, а смъртта е настъпила вследствие удавяне”, каза пред “24 часа” съдебният медик д-р Косьо Янков, след като извърши аутопсията. Той също потвърди, че тялото е в напреднал стадий на разложение и няма как да бъде разпознато по обичайния начин. “Има и други методи за разпознаване, разследващите трябва да уточнят какви действия точно да бъдат извършени”, коментира съдебният медик. “Въпреки първоначалните данни от аутопсията по делото, образувано за отвличане, са назначени 2 експертизи - ДНК и съдебномедицинска, за установяване причините на смъртта”, каза наблюдаващият прокурор Димо Маджаров.

Трупът на вълнолома в Бургас изплува 35 дни след мистериозното изчезване на Валентина Иванова. Последното, което се знаеше за нея, бе, че като слязла от таксито на входа на Морската градина, е тръгнала в посока към Казиното.

По данни на разследващи на една от десетките камери в района е запечатана фигура, която върви по моста. Няма обаче запис, който да показва, че фигурата се връща обратно. Това, както и телефонът на медицинската сестра, открит на най-вътрешната откъм морето платформа на моста, накара полицията още на 17 април да съобщи официално, че за тях случаят е изяснен в детайли и че Валентина не е станала жертва на престъпление.

“За съжаление, с всеки изминал ден становището ни се потвърждаваше, но по настояване на близките не се изнасяше допълнителна информация”, каза вчера комисар Милен Димитров. Разследващи обаче неофициално коментираха, че момичето най-вероятно се е самоубило, скачайки в морето заради тежка депресия, в която изпаднало през последния месец.

Според отлично осведомени източници Валя се е самоубила два часа, след като е отишла на моста. Разследващи са установили, че до 2,30 ч през нощта момичето нервно е пушело цигара след цигара и е вървяло по моста, като си светело с джиесема.

С всеки следващ ден обаче, в който от Валя нямаше и следа, роднините отхвърляха версията за самоубийство. Майката Пенка Иванова заяви, че дъщеря й е била отвлечена, като в случая е намесен трети човек, действал от злоба и завист. Жената отрече появилите се слухове за любовен триъгълник между Валя, приятеля й Валентин и зъболекаря, при когото медицинската сестра е работила от 4 г. и половина. “Дъщеря ми и Вальо се обичаха, даже готвеха сватба”, категорична бе майката.

Самият Валентин също отрече да е замесен друг човек или двамата с Валя да са се карали в дните преди изчезването й. Младият полицай непрекъснато качваше снимки на Валя на стената си във фейсбук с молба фотографиите да се споделят, за да стигнат до повече хора. Информацията, че Валя е в неизвестност и се издирва, бе преведена на десетки езици и пусната в интернет. Отделно Валентин и приятели на няколко пъти обходиха бреговете в Бургас, Сарафово, Крайморие и Созопол, но не откриха тяло. Това сякаш обнадежди семейството на Валя, че тя може наистина да е отвлечена, а не мъртва.

Въпреки че майката отрича дъщеря й да е имала проблеми с психиката и употребата на хранителни добавки, в кв. “Лозово” упорито се говори, че като ученичка Валя е правила опит за самоубийство, а баба й и чичо й са се обесили в двора на фамилната им къща. Приятелки на момичето пък потвърждават фикс-идеята на Валентина да поддържа идеална фигурата си. Като ученичка тя била доста пълничка, но със строги диети, спорт и дисциплина успява да се превърне в истински фотомодел.

Вероятно шокираните родители изчакват ДНК пробата, за да са убедени, че намерената жена на вълнолома е дъщеря им. Техни близки твърдят, че надеждата им не ги напуска въпреки най-новите обстоятелства по случая.