Големият щастлив край! Момчетата се прибраха у дома (СНИМКИ)

Премръзнали и изподрани са, но са живи и здрави

Откриха тримата младежи, изчезнали в събота в Стара планина.

Те са намерени край ВЕЦ-а на село Тъжа. Премръзнали и изподрани са, но са живи и здрави, предаде репортер на Plovdivutre.bg. 100 спасители търсиха дни наред 20-годишните Виктор, Веселин и Христо, тръгнали неподготвени на планински преход. С последни сили младежите сами се добрали до бивак край ВЕЦ-а.

Момчетата се завърнали изтощени и гладни. Контузен е Веселин от Велико Търново. Той е с охлузна рана на ръката. Раната бе превързана в спешния център на Казанлък, след което момчето отпътува за родния си град. Със сълзи от щастие и много емоции родителите посрещнаха младежите.

Те разказали, че искали да тръгнат към връх Ботев, но се объркали и хванали грешна пътека. Стигнали са в подножието на върха и от там са поели на изток, вместо на запад за хижа "Рай". Момчетата се надявали да намерят пещера, в която да се подслонят, но не успели.

Районът, където са намерени, е един от най-труднодостъпните в Стара планина – с голяма денивелация и силно пресечен терен. Опитни спасители разказаха, че щастливият край е цяло чудо. 

50 спасители и 50 доброволци, включително и група от 19 военни от 61 Стрямска механизирана бригада, се включи в мащабната спасителна операция. След като дълго нямаше и следа от младежите, днес сутринта бяха засечени три топлинни точки в близост до хижа "Рай". Издирването и по тази следа обаче не даде резултат. Около 16 часа за поредна обиколка излетя хеликоптер на Гранична полиция. Близо час по-късно момчетата бяха намерени.