Стара Загора ще има най-красивия и модерен парк в България на площ от 70 декара

На терена ще бъде изградена многофункционална спортна зала с до 5 000 места, паркинг по ул. „Хр.Ботев“ за около 90 места, етажен паркинг към залата за около 380 места, открити спортни игрища стрийт фитнес, детска площадка, открита сцена и амфитеатър

Стара Загора ще има най-красивия парк в България, защото ще бъде нов и модерен, на площ от 70 дка., заедно с универсална спортна зала и широка гама от атракции, които ще го превърнат в обществен център за целия град.
Така обясни уникалността на проекта за подробен устройствен план за терена от общо 90 дка (бившите артилерийски казарми) арх. Петър Киряков от проектантския колектив по време на проведеното вчера обществено обсъждане.

Община Стара Загора придоби терена безвъзмездно от Министерството на отбраната за строеж на парк и спортна зала. В рамките на два дни дирекция „Общинска собственост“ е направила всичко необходимо за актуването на терена като общински, издадена е навреме и кадастрална скица, съобщи зам.-кметът Йордан Николов.

Всички граждани, заинтересовани и юридически лица могат да дадат своите писмени становища и предложения в срок до 27.05.2014 год. Целта на кмета Живко Тодоров е проектът да влезе в дневния ред на заседанието на Общински съвет  Стара Загора на 29.05.2014 г.

Планът предвижда изграждането на кръстовище с кръгово движение, продължение на ул.“Хр. Ботев“ с две платна с ширина по 4 м и прилежащ паркинг от юг, по протежение на улицата, за посетителите на бъдещия парк. По тротоара на бул.“Ц.С. Велики“ е отбелязано трасето на одобрения проект за велоалея, която ще има връзка с територията на бъдещия парк.

На терена ще бъде изградена многофункционална спортна зала с до 5 000 места, паркинг по ул. „Хр.Ботев“ за около 90 места, етажен паркинг към залата за около 380 места, открити игрища за мини футбол, тенис, бадминтон, баскетбол, волейбол, стрийт фитнес, детска площадка, открита сцена и амфитеатър. Ще бъде  създадена зона за екстремни спортове - планинско колоездене, стена за катерене, скейтборд, паркур и др. предвижда се място за минизоопарк с възможност за обгрижване на дребни домашни любимци, както и територия за разхождането им. Малко площадно пространство в близост до залата ще предлага водни ефекти и атракции, територията ще бъде максимално озеленена и зацветена, с места за почивка.

Проектът не предвижда запазване на съществуващи сгради на територията на имота, съобщи арх. Киряков. Парковата площ е в крайно лошо и неприветливо състояние, необходима е цялостната ѝ реконструкция. Средната възраст на по-голямата част от дърветата е 50-70 г., а на височина достигат на 12, 18 м. По-голямата част от тях са в недобро състояние и има опасност да създадат проблеми в бъдеще, коментира той. Съществуват и плодни дървета, които също са достигнали пределна възраст и размери. Около 20 на сто от съществуващата дървесна растителност на терена е с над 50 % изсъхнали клони, за това е необходимо да бъде премахната.