Купуване на гласове – кой, защо и докога?

Преподавател в СУ: Институциите не се борят с тези практики, защото са част от самите институции


"Контролираният вот варира до 200-250 хиляди, което за евроизборите е доста висок процент, тъй като се очаква ниска избирателна активност – тоест около 10% от вота би бил контролиран", коментира в предаването "Събуди се" на Нова телевизия Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет.

"След последните избори има само две присъди, едната от които е пробация след бързо производство", коментира разледващият журналист от Нова телевизия Марин Николов.
 
"В МВР през годините се е натрупала някакво количество оперативна информация и броят на регистрираните хора, участвали в подобни схеми, са около 600 души. Това е огромно число на фона на две присъди. Не се случва нищо,  защото това е станало част от системата и ако някой я пипне, партиите ще кажат, че това е политическа репресия", заяви от своя страна Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
 
"Институциите не се борят с тези практики, защото са част от самите институции. Организаторите на контролирания вот са покровителствани от много по-големи мрежи", на мнение е Стойчо Стойчев.
 
Относно сигналите за купен вот в Бобов дол, той поясни, че голяма част от работниците в мините и ТЕЦ-а получават ваучери за храна, които могат разменят срещу стоки единствено във веригата магазини, собственост на шефа на мините.
 
"Обикновено магазините се изпразват преди изборите и ако резултатът не е задоволителен, стоят празни още известно време. Така че това е един вид наказание за тях", разказа още преподавателят от СУ.