4 лесни стъпки за по-добра памет

Помните ли целия си списък за пазаруване? С помощта на тези лесни упражнения скоро ще се научите да не забравяте нищо от него

Можете ли да запомните всички карти от едно тесте за по-малко от 30 секунди?

Не се притеснявайте, неуспехът на тази задача не е признак за липса на интелигентност. Всъщност, проучване, направено през 2007 г., показало, че една трета от хората във Великобритания на възраст под 30 години не могат да запомнят номера на домашния си телефон, без да са си го записали някъде отстрани на апарата. Същото изследване показало, че пак една трета от възрастните британци не успяват да запомнят рождените дати на повече от трима близки роднини.

Истината е, че гениалните паметливи умове не са родени такива – просто са много, много тренирани. По-грозната истина е, че нашият мозък може и да е блестящ в запомнянето на едни неща, но е пълен провал при други.

След множество практически и комбинирани изследвания учените са стигнали до извода, че визуалната и асоциативната памет са водещи при повечето хора. Излиза, че сме зле в запомнянето на цифри, номера и списъци, но сме добри в запомнянето на предмети, места и маршрути. Освен това, винаги помним онези неща, които са ни направили силно впечатление – иронията е там, че обикновено те съдържат най-практически ненужната ни информация.

Когато нещата опират например до чисто битови преживявания като пазаруването в супермаркета, ние винаги изпускаме по нещо в списъка си с продукти, но знаем много добре кой къде се намира по щандовете.

Ето четири практически съвета как да обърнете това в своя полза:

1. Издигнете си личен замък

Не е нужно да е много кралско. Само трябва да обособите в съзнанието си място, което е визуално завършено и достоверно и, най-вече, си е ваше. Експертите съветват да опитате с дома, в който сте израснали и детската си стая.

2. "Обзаведете" замъка си

Конструирайте обектите, които искате да запомните. Превърнете списъка за пазаруване в продукти, които стоят по лавиците в стаята ви. Използвайте и асоциативната си памет – свържете ги с нещо забавно и любопитно. Както казахме, това са нещата, които най-силно влизат в паметта ни.

Всъщност, според изследванията, помним най-лесно шеги и неща, свързани със секс. Най-вече, съответно – шеги за секс.

3. Разположете се в новото си място

Къде е мястото на всеки един от продуктите ви? Това точно до компютъра ви не е ли пакет с инстантно кафе? А какво прави кухненската хартия на табуретката? Тук основните правила са две: намерете на всяко нещо място, което ще прави впечатление – но без да „разхвърляте” твърде много стаята си, за да запази мозъка ви чувството на организирана памет.

4. Разходете се

Последната стъпка е виртуалният еквивалент на това да препрочетеш уроците си преди контролно или изпит. Само че сега го правите визуално. Разходете се из кътчетата в замъка си и повтаряйте обиколката, докато не запомните всички неща, които сте разположили в тях. След това повторете разходката в магазина.

Започнете с това малко упражнение, като използвате първоначално малко и проста информация. Веднъж, щом станете добри, можете да използвате матрицата за всичко, което ви хрумне, че трябва да запомните.